Părinții care își lovesc copiii vor urmăriți penal pentru agresiune în Țara Galilor. Măsura se aplică de luni.
Prim-ministrul Mark Drakeford a declarat că a fost o zi ”istorică” pentru copii, deoarece țara devine a doua regiune din Marea Britanie care interzice pedepsele fizice.
”Pedeapsa rezonabilă”, ca apărare legală, a fost înlăturată, astfel încât oricine lovește un copil aflat în grija lui ar putea fi arestat. Criticii susțin că noua lege a fost promovată ”de cei care cred că știu mai bine decât părinții”, scrie BBC.
Scoția a fost prima regiune din Marea Britanie care a scos în afara legii lovirea copiilor, în noiembrie 2020. Prima țară din lume care a interzis pedepsele fizice pentru copii, în 1979, a fost Suedia. Acest comportament este acum ilegal în 63 de țări din întreaga lume.
Guvernul galez a spus că este un ”moment istoric pentru copii și drepturile lor în Țara Galilor” și înseamnă că minborii vor avea aceleași drepturi ca și adulții.
Într-un sondaj efectuat pe 3.000 de adulți din Anglia, NSPCC a descoperit că 64% cred că este timpul să schimbe legea și să interzică lovirea, în timp ce 68% au spus că acest comportament față de copii nu este acceptabil.
Noua lege înseamnă că oamenii vor comite o ilegalitate dacă lovi, plesni sau scutura un copil aflat în grija lor. Autoritățile au transmis că ”nu a fost posibil să se ofere o listă a ceea ce alcătuiește pedeapsa fizică”, deoarece ar putea fi ”orice lucru în care un copil este pedepsit folosind forța fizică”.
Noua lege se va aplica părinților sau oricărei persoane care este responsabilă pentru un copil în timp ce părinții sunt absenți - și se va aplica tuturor turiștilor din Țara Galilor. Pedepsele fizice sunt deja ilegale în școli, case de copii, casele de plasament ale autorităților locale și centrele de îngrijire a copiilor.
Persoanele care văd un copil pedepsit fizic au fost sfătuite de guvernul galez fie să sune poliția dacă un copil este în pericol imediat, fie să contacteze departamentul local de servicii sociale.
Schimbarea vine după o campanie a organizațiilor de caritate și a politicienilor pentru copii, iar ministrul adjunct al serviciilor sociale din Țara Galilor, Julie Morgan, a spus că este ”încântată” că minorii au aceeași protecție împotriva agresiunii ca și adulții. Drakeford a adăugat că ”nu există loc pentru pedeapsa fizică într-o Țara Galilor modernă”.
”Convenția Națiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului arată clar că cei mici au dreptul de a fi protejați de vătămări, iar aceasta include pedepse fizice. Acest drept este acum consacrat în legea galeză. Gata cu zonele gri. Fără pedepse rezonabile. Toate acestea sunt în trecut”, a spus aceasta.
Comisarul pentru copii din Țara Galilor a spus că acum copiii au ”precedente și protecție clare și fără ambiguitate”. Ca adulți, nu acceptăm violența fizică în nicio parte a vieții noastre”, a spus Sally Holland.
Dar membrii grupului de opoziție din Parlamentul Galilor au spus că sunt ”îngrijorați” că ar putea crea o ”cultură Stasi” în Țara Galilor – referindu-se la vechea poliție secretă est-germană: ”Interdicția lovirii este o lege inutilă, nefuncționabilă și nedorită, care a fost promovată prin Senedd de cei care cred că știu mai bine decât părinții”, a declarat Gareth Davies, purtătorul de cuvânt al conservatorilor galezi pentru serviciile sociale.
”Sunt foarte îngrijorat de campaniile care încurajează o cultură Stasi în Țara Galilor, unde oamenii – și copiii – sunt încurajați să dea pe mâna poliției părinții care își disciplinează copiii într-un mod pe care ei consideră proporțional. Această îndrumare este în contradicție cu asigurările pe care miniștrii le-au dat poporului galez și există îngrijorări justificate că poliția va fi supusă mai multor presiuni”, a spus acesta.