Antena 3 CNN Externe Țara europeană unde e interzis să porți mască în public după pandemia de COVID | Ce riscă cei care încalcă legea

Țara europeană unde e interzis să porți mască în public după pandemia de COVID | Ce riscă cei care încalcă legea

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 17:22 10 Mar 2023 Modificat la 17:22 10 Mar 2023

Se întâmplă în Austria, la Viena, după ce în capitala țării a fost eliminată obligativitatea purtării măștilor sanitare.

În restul țării, această obligativitate a fost eliminată în urmă cu mai multe luni.

În noile condiții își face simțite efectele un text legislativ care a intrat în vigoare pe 1 octombrie 2017.

Legea, denumită AGesVG ("Legea împotriva acoperirii faciale"), a fost inițiată cu scopul de a stopa portul vălului islamic integral, dar implică și interdicția măștilor care acoperă fața.

Citește și: Turist român, umilit în Austria după ce a fost confundat cu un ucrainean

Amenda pentru încălcarea prevederilor legale este 150 de euro.

Corespondent Antena 3 CNN: "Ministerele din Austria își pasează responsabilitatea"

"Se poate spune că situația din Austria în legătură cu aceste măști capăt o turnură amuzantă. La o interpretare strictă a acestei legi, purtarea măștii devine interzisă de la începutul lui martie, dacă nu prezinți un certificat medical. Concret, ești posibil de amendă de circa 150 euro. 

Dacă un cetățean aflat într-un loc public - care nu se rezumă la mijloacele de transport în comun - își acoperă sau își ascunde trăsăturile feței cu obiecte vestimentare sau prin alte metode, așa încât să nu mai poată fi recunoscut, devine pasibil de amendă.

Legea federală în acest sens, adoptată în 2017, prevede și excepții, între altele, pentru participarea la evenimente tradiționale ori din motive de sănătate. În acest ultim caz, cetățeanul cu mască are nevoie de un certificat medical.

În pandemia de COVID, legea a intrat 'în coliziune' cu purtarea obligatorie a măștilor și prevederile sale au fost suspendate. Acum, odată cu abolirea obligativității măștilor în transportul public, legea revine în centrul atenției și stârnește un amestec de reacții, de la amuzament la stupoare.

Soluția este greu de anticipat. Presa austriacă scrie că Ministerul Justiției pasează această chestiune Ministerului de Interne. Acesta indică Ministerul Sănătății care, la rândul, întoarce responsabilitatea aplicării legii la Ministerul de Interne", a relatat corespondentul Antena 3 CNN în Germania, Vlad Drăghicescu.

×
Parteneri
x close