Antena 3 CNN Externe Țara europeană care dă liber, de astăzi, la uciderea a 20% din populația de urși bruni. "E doar o vânătoare de trofee"

Țara europeană care dă liber, de astăzi, la uciderea a 20% din populația de urși bruni. "E doar o vânătoare de trofee"

Urs brun
Urs brun. Sursă foto: hepta / DPA Images
de A.I.    |    21 Aug 2024   •   10:57

Cel puțin 500 de urși bruni urmează să fie uciși, după ce autoritățile din Suedia au acordat licențe în acest sens pentru vânători, relatează The Guardian.

Sursa citată menționează că uciderea urșilor începe de miercuri, în cadrul vânătorii anuale de astfel de mamifere, organizată în țară.

Ar urma să fie omorâți circa 20% dintre urșii bruni din Suedia iar numărul acestora ar urma să scadă, astfel, la aproximativ 2.000. Este o scădere de 40% față de situația din 2008, notează sursa citată.

Numărul mare de licențe pentru împușcat urși i-a alarmat pe ecologiști.

"Este doar o vânătoare trofee. Gestionarea faunei sălbatice în Suedia constă în uciderea animalelor", a declarat Magnus Orrebrant, președintele Asociației suedeze a carnivorelor.

"Urmăm doar directiva politicii guvernului privind viața sălbatică. Este vorba despre un echilibru între oameni și prădătorii mari. Acesta este motivul pentru vânătoarea de urși", a spus, la rândul său, Magnus Rydholm, directorul de comunicare al Asociației Suedeze pentru Vânătoare și Gestionarea Vieții Sălbatice.

Ursul brun este o specie strict protejată în Uniunea Europeană

Urșii bruni au fost vânați aproape până la dispariție în Suedia în anii '20 din secolul trecut, dar populația s-a refăcut ulterior până la un vârf de aproximativ 3.300 de specimene în 2008.

În ultimii cinci ani, numărul de animale vânate a crescut, culminând cu un record de 722 de exemplare ucise anul trecut. 

În plus față de licențele eliberate anul acesta pentru împușcarea a 486 de urși, un număr nedeterminat de animale ar urma să fie ucise acolo unde se consideră că ele reprezintă o amenințare pentru fermele zootehnice.

În noiembrie 2022, o nouă lege suedeză a conferit asociațiilor locale de vânătoare mai multă putere pentru a supraveghea gestionarea prădătorilor mari, inclusiv a urșilor.

În ultimii ani, sute de lupi și de râși au fost, de asemenea, vânați.

Urșii bruni sunt o specie strict protejată în Europa, iar ecologiștii susțin că, prin cotele ridicate de vânătoare, Suedia, țară membră a blocului comunitar, încalcă directiva UE privind habitatele.

Aceasta prevede că "vânătoarea sau uciderea deliberată a speciilor strict protejate este interzisă".

În conformitate cu normele UE, această interdicție poate fi, însă, suspendată, ca ultimă soluție pentru a proteja siguranța publică, culturile sau flora și fauna locale.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close