Antena 3 CNN Externe Țara europeană unde călătoriile cu trenul sunt absolut gratuite pe distanțe scurte și medii

Țara europeană unde călătoriile cu trenul sunt absolut gratuite pe distanțe scurte și medii

Guvernul a anunțat gratuitatea completă a transportului de călători cu trenurile operate de compania de stat pe anumite rute.

Renfe
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    14 Iul 2022   •   10:26

Se întâmplă în Spania, iar măsura acordării gratuității vine după ce prețul biletelor a fost anterior redus la jumătate, ca răspuns la creșterea rapidă a inflației, alimentată de creșterea prețurilor la energie, transmite CNN.

Astfel, de la 1 septembrie, pasagerii trenurilor companiei feroviare Renfe vor putea călători fără să plătească pe cele mai multe destinații curente.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a precizat că biletele cu mai multe călătorii pe trenurile Cercanias, Rodalies și Media Distancia - care asigură transportul spre destinații locale sau pe distanță medie - sunt gratuite de la data menționată și până la sfârșitul acestui an.

De la gratuitate sunt exceptate biletele cu o singură călătorie sau biletele pentru călătoriile pe distanțe lungi.

"Această măsură încurajează utilizarea maximă a acestui tip de transport public, pentru a garanta nevoile zilnice de navetă cu mijloace de transport sigure, fiabile, confortabile și sustenabile, în contextul extraordinar al creșterilor susținute ale prețurilor la energie și carburanți", a transmis Ministerul spaniol al Transporturilor.

Ce state au mai tăiat prețul călătoriilor cu transportul public

Spania nu este singura țară europeană care a decis să taie costurile transportului public, în condițiile crizei prețurilor energetice.

Luna trecută, Germania a lansat biletul de 9 euro, care permite călătorii nelimitate, locale sau regionale, cu mijloacele de transport public în toată țara.

Măsura va fi în vigoare până la sfârșitul lunii august.

La rândul său, Austria a introdus, la finele anului trecut, așa-numitul bilet "climatic" cu reducere, valabil pe toate mijloacele de transport în comun din țară.

Obiectivul guvernului austriac a fost să-i încurajeze pe cetățeni să reducă numărul călătoriilor cu autoturismele personale.

Foto: Gara Atocha, Madrid, septembrie 2021

×
Subiecte în articol: Spania Pedro Sánchez gratuit Renfe
Parteneri
x close