Plafonarea va costa statul 16 miliarde de euro și va împiedica facturile gospodăriilor să se dubleze.
De asemenea, statul va da subvenții pentru cei mai săraci, cu un cec de până la 200 de euro pentru 12 milioane de gospodării, conform Reuters.
Borne a declarat că plafonarea prețurilor la gaze va intra în vigoare în ianuarie, în timp ce la electricitate va urma o lună mai târziu.
"Suntem hotărâți, la fel ca la începutul crizelor cu care ne confruntăm, să acționăm, să ne adaptăm și să protejăm poporul francez și economia noastră", a declarat Borne într-o conferință de presă, citat de Mediafax.
Franța a cheltuit deja miliarde de euro pentru atenuarea impactului inflaționist al creșterii prețurilor la energie pe piață. A plafonat creșterea prețurilor reglementate la energie electrică în acest an la 4% și a forțat compania de stat EDF să vândă mai multă electricitate rivalilor cu mult sub tarifele pieței.
Gospodăriile cu încălzire pe gaz vor plăti, în medie, cu 25 de euro mai mult în fiecare lună, în loc de 200 de euro în plus fără plafonarea prețurilor, în 2023, potrivit previziunilor guvernului.
Susținătorii strategiei guvernamentale atrag atenția asupra ratei inflației din Franța, cea mai scăzută din Uniunea Europeană în august, de 6,5% în termeni armonizați la nivelul UE. Unii critici spun că plafoanele sunt nesustenabile și vor însemna probleme financiare mai târziu.