Antena 3 CNN Externe Țara care eliberează mii de pușcăriași înainte de termen: "Este singura cale de a evita dezastrul"

Țara care eliberează mii de pușcăriași înainte de termen: "Este singura cale de a evita dezastrul"

UK inchisoare Profimedia
Închisoare din Marea Britanie. Sursă foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2024   •   07:00

Mii de deținuți vor fi eliberați în Marea Britanie cu mult înainte de termenul de ispășire a pedepsei, măsura fiind motivată de decidenții politici drept necesară "pentru a evita prăbușirea totală sistemului judiciar și de ordine publică", relatează The Guardian.

Potrivit publicației citate, noul guvern laburist al premierului Keir Starmer va pune în libertate mai multe mii de condamnați la închisoarea, după ce aceștia și-au ispășit 40% din pedeapsă.

Totodată, autoritățile britanice vor recruta 1.000 de ofițeri de probațiune, cu sarcina de a-i verifica pe deținuții eliberați în mod anticipat.

Ambele măsuri sunt menite să răspundă crizei din penitenciarele britanice, supraaglomerate în acest moment.

Shabana Mahmood, secretar al britanic al Justiției, a spus că aceasta este "singura modalitate de a evita dezastrul".

"Dacă nu acționăm acum, ne vom confrunta cu colapsul sistemului de justiție penală și cu o prăbușire totală sistemului de lege și ordine publică", a insistat ea.

Mahmood a explicat că, în cazul în care închisorile ar rămâne fără locuri, instanțele vor fi nevoite să amâne încarcerarea infractorilor, iar poliția nu i-ar putea aresta infractorii periculoși, situație care ar crește gradul de pericol pentru populație.

Cum se va înfăptui eliberarea infractorilor înainte de termen în Regatul Unit

Din septembrie anul curent, guvernul de la Londra va reduce temporar proporția anumitor pedepse privative de libertate executate în închisorile din Anglia și Țara Galilor, de la 50% la 40%.

Sentințele pentru infracțiuni grave săvârșite cu violență, pedepsite cu cel puțin patru ani de detenție, precum și infracțiunile sexuale vor fi excluse automat din aceste modificări.

Eliberarea anticipată a infractorilor aflați în închisoare pentru infracțiuni legate de abuzul domestic va fi, de asemenea, exclusă.

Astfel, nu vor fi eliberați condamnații pentru hărțuire, pentru strangulare non-letală și pentru încălcarea ordinului de restricție sau de protecție împotriva abuzului domestic.

Se anticipează că schimbările vor facilita plecarea din penitenciare a mai multe mii de deținuți la începutul acestui an.

Cu doar câteva sute de locuri rămase în prezent disponibile pentru infractorii adulți de sex masculin, închisorile britanice au funcționat în mod obișnuit la mai mult de 99% din capacitate de la începutul anului 2023.

Guvernul anticipează că celulele libere din penitenciare se vor epuiza în câteva săptămâni.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close