Antena 3 CNN Externe Țara distrusă de inundații apocaliptice care dă vină pe vecini: „Au folosit apa ca pe o armă”

Țara distrusă de inundații apocaliptice care dă vină pe vecini: „Au folosit apa ca pe o armă”

GettyImages-848466680
Inundații catastrofale în Bangladesh. Foto: Gettyimages
de R.K.    |    26 Aug 2024   •   12:53

Inundațiile devastatoare din Bangladesh au fost surprinse în imagini de echipa CNN care a vorbit cu oamenii nevoiți să își părăsească locuințele și să se îndrepte, în apa până la piept, în zone mai sigure. Aceștia dau vina pe statul vecin, India, pentru inundațiile catastrofale.

„Urâm India” și „Aceasta este apa indiană”, strigau oamenii în timp ce treceau prin apele noroioase până la înălțimea pieptului. 

Orașul Feni din sud-estul Bangladeshului este descris ca fiind epicentrul uneia dintre cele mai grave inundații din istoria țării. De miercuri noaptea, apa a inundat 11 districte, iar zone uriașe din orașul de aproape 1,5 milioane de locuitori sunt acum scufundate.

Bangladesh trăiește pe râurile și căile sale navigabile – oamenii săi se bazează pe sursa vitală de viață pentru pescuitul și cultivarea orezului. Țara este, de asemenea, bine familiarizată cu inundațiile și cicloanele – mai ales în ultimii ani, deoarece oamenii de știință spun că schimbările climatice cauzate de om duc la evenimente meteorologice extreme.

Dar acest potop i-a luat prin surprindere – iar oamenii de aici dau vina pe oficialii din India.

„India a folosit apa ca o armă”

Zeci de persoane întâlnite de CNN în Feni – care se află la doar câțiva kilometri de granița cu India – au acuzat New Delhi că eliberează apă din barajul Dumbur din statul vecin Tripura, fără niciun avertisment.

„Au deschis poarta, dar nu a fost oferită nicio informație”, a spus Shoriful Islam, 29 de ani, un lucrător IT care lucrează ca voluntar în echipele de salvare.

India a negat că eliberarea barajului a fost intenționată și a spus că ploaia excesivă a fost un factor – deși a recunoscut că o întrerupere a curentului și o întrerupere a comunicațiilor au fost motivele pentru care nu au reușit să emită avertismentul obișnuit vecinilor din aval.

„India a folosit apa ca o armă”, a spus Islam.

CNN s-a alăturat celor două misiuni conduse de voluntari pentru a furniza provizii de ajutor și pentru a salva persoane vulnerabile din Feni.

Singura cale de intrare sau de ieșire din zona inundabilă este cu barca – toate drumurile principale sunt complet închise pentru vehicule, iar eforturile de salvare sunt încetinite de lipsa energiei electrice și de întreruperea aproape totală a comunicațiilor din oraș.

Armata a fost mobilizată pentru a coordona operațiunile de ajutor – și un efort de voluntariat la nivel național a luat naștere în ultimele zile, oameni sosind din Dhaka și din alte părți ale țării pentru a da o mână de ajutor.

Unii dintre ei se întorc și în orașul natal pentru a-și căuta membrii familiei.

„Nu știu dacă sunt în viață”

Voluntarul Abdus Salam, 35 de ani – care lucrează de obicei ca profesor de engleză în Dhaka – a spus că 12 membri ai familiei sale sunt blocați într-o zonă rurală la 25 de kilometri de centrul orașului Feni, inclusiv cele două surori, fratele și copiii lor.

„Nu știu dacă sunt în viață”, a spus el pentru CNN. „Plâng de multe ori.”

„Nu există electricitate, gaz, internet”, a adăugat el, cerând comunității internaționale să trimită asistență.

Aproape 5  milioane de oameni sunt afectați de inundațiile din Bangladesh și cel puțin 18 persoane au fost ucise – dar există temeri că numărul morților ar putea crește pe măsură ce apele se retrag.

În India vecină, oficialii spun că cel puțin 26 de persoane au fost ucise, iar peste 64.000 de persoane caută adăpost.

Furia crește acum printre victimele inundațiilor din Bangladesh cu privire la sursa apei care le-a inundat casele.

Pranay Verma, Înaltul Comisar al Indiei în Bangladesh, a declarat guvernului interimar din Bangladesh că a avut loc o „eliberare automată” la baraj din cauza nivelului ridicat al apei.

Dar unii cred că politica a jucat un rol.

„India a dat dovadă de inumanitate prin deschiderea barajului fără avertisment”, a declarat Nahid Islam, unul dintre cei doi reprezentanți în guvernul interimar din Bangladesh, condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus.

În urmă cu trei săptămâni, Bangladesh și-a forțat prim-minstrul Sheikh Hasina să fugă din țară, după ce o mișcare de protest condusă de studenți.

Hasina a fugit cu elicopterul în India pe 5 august, după ce zeci de mii de oameni au mărșăluit spre capitală și reședința ei. În cei 15 ani la putere, Hasina a format legături puternice cu India și cu prim-ministrul Narendra Modi.

După înlăturarea ei, au apărut rapoarte despre atacuri de represalii împotriva persoanelor considerate loiale partidului Hasinei – mulți dintre ei hinduși – care au stârnit îngrijorare majoră în India vecină, cu majoritate hindusă.

Ministerul Afacerilor Externe al Indiei a declarat joi într-o declarație că „nu este corect din punct de vedere faptic” să dai vina pentru inundații pe țara vecină.

A spus că inundațiile din Bangladesh s-au datorat „în primul rând” apei care curge din bazine mari de captare de pe râul Gumti, în aval de baraj.

„Inundațiile de pe râurile comune dintre India și Bangladesh sunt o problemă comună care provoacă suferințe oamenilor de ambele părți și necesită o cooperare reciprocă strânsă pentru rezolvarea acestora”, se arată în declarație.

„Sunt neputincios pentru că nu am o barcă”

Pe măsură ce conflcitul diplomatic crește, echipele de salvare lucrează non-stop în zona inundabilă – unde fiecare operațiune de salvare reprezintă o provocare logistică uriașă.

„Sunt neputincios pentru că nu am o barcă”, a spus Yasin Arafat, 24 de ani, care a venit din Dhaka pentru a încerca să-și găsească tatăl, mama, bunica și fratele mai mic.

El a auzit că sunt 35 de familii agățate de un acoperiș în satul său, inclusiv două femei însărcinate. Dar drumul până acolo durează trei ore cu barca și nu găsește o barcă de salvare care să-l ducă acolo.

„Nu au apă, nu au mâncare și sunt foarte speriați”, a spus el. „În ultimele 48 de ore, nu am avut nicio veste.”

Autostrada principală prin Feni s-a transformat acum în principala cale navigabilă – și este folosită ca rută centrală pentru ca oamenii să ajungă la uscat.

Principala speranță în acest oraș este că oamenii blocați vor supraviețui suficient pentru ca ajutorul să vină - sau ca apele inundațiilor să se retragă.

×
Subiecte în articol: Bangladesh India inundatii baraj
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close