Germania şi-a redus datoria publică cu 2,3%, la 1.930 miliarde de euro (2.270 miliarde de dolari) în primul semestru din 2018, cel mai scăzut nivel din 2011, a anunţat Oficiul federal de statistică (Destatis), transmite Reuters.
Creşterea economică face ca Executivul de la Berlin să înregistreze excedent bugetar, care-i permite să majoreze cheltuielile publice fără a face noi împrumuturi.
Datoria la toate nivelurile statului, inclusiv Guvernul federal, cele 16 landuri, municipalităţile şi sistemul de asistenţă socială, a scăzut cu 46,5 miliarde de euro în primele şase luni ale acestui an, a informat Destatis.
În primul semestru din 2018, Guvernul cancelarului Angela Merkel şi-a redus datoria cu 1,7%, la 1.220 miliarde de euro, cele 16 landuri cu 3,6%, la 574,5 miliarde de euro, în timp ce în sistemul de asistenţă socială datoria a scăzut cu 7,1%, la 403 milioane de euro în primele şase luni ale acestui an.
Citând surse apropiate Guvernului de la Berlin, presa germană anunţa recent că datoria publică a Germaniei va scădea la 58% din PIB în 2019, de la un nivel de 61% din PIB estimat pentru 2018.
Reglementările Tratatului de la Maastricht stipulează că nivelul datoriei statelor din UE trebuie să se situeze sub plafonul de 60% din PIB.
Săptămâna trecută, autorităţile germane şi-au redus planurile privind emiterea de obligaţiuni în trimestrul patru din 2018 cu două miliarde de euro (2,34 miliarde de dolari).
Totuşi, reducerea datoriei Germaniei în primele şase luni ale acestui an provoacă dificultăţi Băncii Centrale Europene, care va trebui să discute cum va reinvesti banii obţinuţi din dobânzile obligaţiunilor guvernamentale, conform programului de achiziţii de active.
În 2017, datoria guvernamentală a Germaniei a scăzut cu 2,1%, la 1.967 miliarde de euro, sau 23,797 euro per capita. Este pentru prima dată în ultimii ani când datoria scade sub pragul de 2.000 de miliarde de euro, datorită creşterii economice robuste şi a ratelor scăzute ale dobânzilor.
Reducerea semnificativă a datoriei publice a fost obiectivul cheie al Guvernului condus de Angela Merkel încă din 2005, când a fost aleasă pentru prima dată în fruntea Executivului.
Germania a încheiat anul 2017 cu cel mai mare excedent bugetar înregistrat de la reunificarea ţării în 1990, graţie unui şomaj care a atins un minim istoric, a majorării veniturilor din taxe şi dobânzilor reduse.
Anul trecut, Guvernul german, cele 16 landuri, precum şi bugetul asigurărilor sociale, au înregistrat un surplus de 36,6 miliarde de euro, o sumă echivalentă cu 1,1% din PIB, a informat recent Oficiul federal de statistică (Destatis).
Este al patrulea an consecutiv în care Germania înregistrează un excedent bugetar, prima economie europeană neavând probleme în a respecta regula de deficit din Tratatul de la Maastricht, care stipulează că deficitul bugetar al unui stat membru nu trebuie să depăşească 3% din PIB.