Antena 3 CNN Externe Ţara din Europa unde biserica vrea să le interzică mireselor să fie conduse de tată la altar

Ţara din Europa unde biserica vrea să le interzică mireselor să fie conduse de tată la altar

mireasa condusa la altar de tata - getty
Măsura a fost propusă bisericii de doi pastori. Sursa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    01 Sep 2024   •   23:23

Biserica din Suedia vrea să interzică „tradiţia hollywoodiană” prin care tatăl conduce mireasa la altar, pe motiv că acest demers nu face parte din tradiția ţării şi nu se poate ignora simbolismul patriarhal, scrie The Guardian. 

Popularizată de Hollywood și de nunta prințesei moștenitoare, „predarea” patriarhală câștigă popularitate. Acum, luteranii vor să o oprească. De la concediul parental egal și un parlament aproape echilibrat din punct de vedere al genului până la prima poziție în indicele de egalitate de gen al UE, Suedia este, din multe puncte de vedere, un lider mondial în feminism. Însă, când vine vorba de tradițiile maritale, tendințele par să se îndrepte într-o altă direcție.

În mod tradițional, în biserica suedeză, care este luterană, mireasa și mirele merg împreună spre altar, în loc ca mireasa să fie însoțită de tatăl ei, așa cum se întâmplă adesea în Marea Britanie și SUA.

Dar, în ultimii ani – poate inspirați de influența televiziunii globale, a filmelor și a rețelelor sociale – tot mai multe femei suedeze cer să fie „predate” de către tații lor.

Problema a ceea ce unii suedezi descriu drept „tradiția de la Hollywood” mocnește de ceva timp – în special în 2010, când prințesa moștenitoare a Suediei, Victoria, a decis să fie condusă parțial spre altar de tatăl ei, regele Carl Gustaf.

În ultimele zile, dezbaterea a fost reaprinsă după ce o moțiune a fost depusă la întâlnirea de toamnă a bisericii suedeze pentru a interzice practica taților de a-și preda fiicele la altar. Sara Waldenfors, pastor în Nylöse, Göteborg, care împreună cu Jesper Eneroth a propus interzicerea acestei practici, a declarat că nu se poate ignora simbolismul patriarhal.

„Tendința relativ nouă ca tatăl să conducă mireasa la altar și să o predea noului ei soț nu face parte din tradiția noastră bisericească”, a declarat ea pentru Observer. „Chiar dacă scena pare frumoasă pentru viitoarele cupluri de miri, nu putem ignora ce simbolizează: un tată care își predă fiica noului ei tutore.”

×
Subiecte în articol: Suedia mireasa altar tată biologic biserica
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close