Antena 3 CNN Externe Ţara din Europa care autorizează în premieră utilizarea AI pentru efectuarea tratamentelor de radioterapie, în sistemul public de sănătate

Ţara din Europa care autorizează în premieră utilizarea AI pentru efectuarea tratamentelor de radioterapie, în sistemul public de sănătate

Pacienţii care fac radioterapie vor putea beneficia de un tratament realizat cu ajutorul AI, cu scopul de a veni în ajutorul medicilor din sistemul naţional de sănătate. Iată ce ţară europeană a aprobat aceasta procedură de tratament.

de Claudia Popovici    |    13 Aug 2023   •   17:18

Vorbim despre Anglia, acolo unde Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NICE) a adoptat un aviz pozitiv recomandând utilizarea a nouă tehnologii de inteligenţă artificială pentru efectuarea radioterapiei cu fascicule externe (în care sursa de iradiere la distanţă de pacient) în cazul cancerului pulmonar, de prostată şi colorectal.

În opinia Institutului Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă în Îngrijire (NICE), demersul ar putea economisi sute de mii de ore de muncă pentru radiologi şi ar putea contribui la reducerea „presiunii serioase” asupra departamentelor de radioterapie.

Astfel, utilizarea AI în locul realizării manuale a contururilor ar putea elibera între trei şi 80 de minute din timpul radiologilor pentru fiecare plan de tratament, şi că generarea contururilor cu ajutorul AI prezintă o calitate similară cu cele desenate manual.

„Colegii din NHS care lucrează în prima linie în departamentele de radioterapie se află sub o presiune serioasăă, mii de persoane aşteptând scanări. (...)

Rolul pe care imagistica îl joacă în planificarea tratamentului de radioterapie este destul de esenţial, astfel încât recomandarea utilizării tehnologiilor de inteligenţă artificială pentru a sprijini planificarea tratamentului, alături de supravegherea clinică de către un profesionist calificat din domeniul sănătăţii, ar putea economisi atât timp, cât şi bani. (...)

Recomandările făcute de comitetul nostru independent pot contribui la reducerea listelor de aşteptare pentru cei care au nevoie de tratament de radioterapie”, spune dr. Sarah Byron, director de program pentru tehnologiile de sănătate la NICE.

×
Subiecte în articol: inteligenta artificiala radioterapie
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close