Norvegia crește limita de vârstă pentru accesul pe rețelele sociale de la 13 la 15 ani. Guvernul și-a intensificat campania împotriva firmelor de tehnologie, despre care spune că sunt „canalizate împotriva creierelor copiilor”, transmite The Guardian.
Premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, a declarat că va fi „o bătălie dificilă”, dar că politicienii trebuie să intervină pentru a proteja copiii de „puterea algoritmilor”.
El a mai adăugat că platformele de social media au fost folosite greșit de industrie și că îi face pe utilizatori să devină „înguști la minte și lipsiți de acțiune”.
Norvegia are deja o limită de vârstă minimă impusă, de 13 ani. Cu toate acestea, mai mult de jumătate dintre copiii de nouă ani, 58% dintre copiii de 10 ani și 72% dintre cei de 11 ani folosesc rețelele sociale.
Guvernul vrea să introducă mai multe măsuri pentru a-i împiedica pe copii să evite restricțiile de vârstă, inclusiv modificarea Legii privind datele cu caracter personal, astfel încât utilizatorii rețelelor sociale să fie de acord ca platforma să îi gestioneze datele personale și implicit verificarea vârstei.
„Legea trimite un semnal destul de puternic. Copiii trebuie să fie protejați de conținutul dăunător de pe rețelele sociale. Știm că e o luptă dificilă, pentru că în industrie sunt forțe puternice, dar este nevoie de decizii politice”, a mai spus premierul.
Deși a afirmat că înțelege rolul rețelelor sociale în a le oferi copiilor singuri o comunitate, exprimarea de sine nu trebuie să fie în puterea algoritmilor.
Ministrul pentru copii și familii, Kjersti Toppe, a spus că măsura are, de asemenea, scopul de a-i ajuta pe părinți în relația cu cei mici: „Este vorba și de a oferi părinților posibilitatea de a spune „Nu!”. Știm că mulți chiar vor să spună „Nu!”, dar simt că nu o pot face”.
Ea a mai adăugat că guvernul caută metode de aplicare a unor astfel de restricții, dar care să nu încalce drepturile omului.