Antena 3 CNN Externe Țara din Europa care vrea să-și creeze un microstat asemănător Vaticanului. Va fi cel mai mic din lume și va avea propria administrație

Țara din Europa care vrea să-și creeze un microstat asemănător Vaticanului. Va fi cel mai mic din lume și va avea propria administrație

Georgiana Marina
1 minut de citit Publicat la 07:00 24 Sep 2024 Modificat la 07:15 24 Sep 2024
moschee a Ordinului Bektashi in albania
Albania vrea să își creeze propriul Vatican, care va fi însă unul musulman. Dacă totul va decurge conform planului, așa-numitul „stat suveran al Ordinului Bektashi” va deveni cel mai mic stat din lume. FOTO Getty Images

Albania vrea să își creeze propriul Vatican, care va fi însă unul musulman. Dacă totul va decurge conform planului, așa-numitul „stat suveran al Ordinului Bektashi” va deveni cel mai mic stat din lume, scrie Euronews. Ar urma să aibă doar un sfert din mărimea Vaticanului, propria administrație, pașapoarte proprii și frontiere.

În noul stat ar urma să fie permis consumul de alcool, iar fiecare va avea voie să poarte hainele pe care le dorește, fără să fie impuse reguli pentru un anumit stil de viață, conform practicilor tolerante ale Ordinului Bektashi.

Premierul albanez Edi Rama a declarat că prin noul stat se urmărește să se promoveze o versiune tolerantă a islamului cu care Albania se mândrește.

Într-un discurs la Organizația Națiunilor Unite, Rama a subliniat că Albania, o mică țară din Balcanii de Vest, a salvat refugiați evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a adăpostit afganii după ce talibanii au ajuns la putere în urmă cu trei ani.

Bektashi reprezintă aproximativ 10% din comunitatea musulmană din Albania, potrivit ultimului recensământ. Țara balcanică de aproximativ 2,8 milioane de locuitori este cunoscută pentru toleranța sa religioasă într-o regiune destul de divizată.

Decizii luate cu „dragoste și bunătate”

Mișcarea Bektashi își are originea în regiunea Anatolia și a devenit apoi ordinul oficial al ienicerilor. În timp, ordinul a fost criticat pentru abordarea sa liberală cu privire la credință și la influența politică crescută, fiind redus în dimensiune și limitat la Albania, Kosovo și Macedonia de Nord. Ordinul a fost interzis oficial de două ori: întâi, în secolul al XVII-lea, de sultanul otoman Mahmud al II-lea. Apoi, în 1925, de fondatorul și primul președinte al Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk.

Dervișul Baba Mondi, actualul lider spiritual al ordinului, urmează să fie liderul statului suveran al Ordinului Bektashi. El a spus că deciziile vor fi luate cu „dragoste și bunătate”.

„Merităm un stat”, a spus Mondi într-un interviu recent pentru The New York Times. „Suntem singurii din lume care spun adevărul despre islam (și) nu îl amestecă cu politica.”

Într-un interviu acordat Euronews în 2018, el a spus: „a fi un Bektashi înseamnă a fi om. Ne-am construit comunitatea bazându-ne pe principiile păcii, iubirii și respectului reciproc”.

O echipă de experți lucrează la legislația care va defini principiile de suveranitate ale noului stat în Albania. 

 

×
x close