Spania acceptă astfel să primească 14.931 de persoane, așa cum a propus Comisia, care se adaugă altor 2.749 deja contabilizate, adică 17.680 de persoane în total, a precizat guvernul.
"Prim-ministrul a spus deja că Spania își va asuma cifra propusă de Comisia Europeană. Dorința guvernului este de a-și asuma această cifră", a declarat miercuri presei vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria.
Vicepremierul nu a putut oferi însă informații despre perioada de timp, declarând că procesul ar urma să fie unul 'ordonat'. "Acest lucru nu depinde exclusiv de noi", a adăugat ea.
La prima repartiție de cote din iulie, Spania, la fel ca alte țări europene, s-a declarat mult mai rezervată. Astfel, deși Comisia Europeană îi ceruse să găzduiască 4.288 de persoane din 40.000, Spania nu oferise decât 1.300 de locuri, precum și alte 1.449 pentru persoane care au deja statutul de refugiat, adică un total de 2.749.
În acest interval însă, imaginile cu exodul și suferința refugiaților au determinat un val de solidaritate în Spania, unde opinia publică a cerut mai multă generozitate.
"Ne-am oferit colaborarea maximă", a mai spus Soraya Saenz de Santamaria.