Guvernul pakistanez a declarat miercuri, 8 mai, stare de urgenţă pentru a începe înmatricularea celor 26 milioane de copii de vârstă şcolară care nu sunt înscrişi în niciun fel de educaţie formală, transmite dpa.
Prim-ministrul Shehbaz Sharif a anunţat că guvernul său declară în mod oficial stare de urgenţă pentru a rezolva misiunea extrem de dificilă de a readuce copiii la şcoală.
Declararea stării de urgenţă permite mobilizarea de fonduri şi resurse şi include această problemă printre priorităţile guvernului.
Potrivit lui Sharif, se va apela la o combinaţie de instrumente politice şi administrative, precum şi la stimulente pentru a-i încuraja pe părinţi să-şi trimită copiii la şcoală.
”Aceasta este o provocare pentru care avem nevoie de resurse şi angajament. Este dificil, dar nu imposibil”, a afirmat Sharif cu prilejul unei ceremonii la care au asistat diplomaţi, miniştri şi experţi în educaţie.
În jur de 26 milioane de copii între 5 şi 16 ani, adică aproape 40% din populaţia de vârstă şcolară, nu sunt înscrişi în niciun fel de educaţie formală, arată statisticile ONU. Acesta face din Pakistan ţara cu cel mai mare număr de copii neşcolarizaţi.
ONU şi Departamentul pentru Dezvoltare Internaţională al Marii Britanii vor oferi Pakistanului resurse şi suport tehnic pentru acest program.
Pakistanul se confruntă cu o criză educaţională şi trebuie să îi răspundă acum, a declarat Jane Marriott, Înaltul comisar britanic la Islamabad.