Activiștii de mediu și oamenii de știință fac apel la populație să se apuce de „minerit urban”, în contextul unei potențiale crize a unui metal cu multiple utilizări, relatează The Guardian.
Este vorba despre cupru, iar cetățenii din Regatul Unit sunt chemați să se ocupe de colectarea dispozitivelor scoase din uz, precum cablurile vechi, încărcătoarele de telefon și alte articole electrice nefolosite care conțin acest material în cantități mari.
Un studiu recent a arătat că în Marea Britanie există aproximativ 823 de milioane de articole tehnice neutilizat sau stricate, de pe urma cărora s-ar putea recupera până la 40.000 de tone de cupru. Între aceste deșeuri tehnice se află peste 600 de milioane de cabluri.
Cantitatea de cupru astfel recuperată ar fi suficientă pentru a furniza 30% din necesarul pentru tranziția planificată a țării către o rețea electrică decarbonizată până în anul 2030.
Cuprul este esențial în decarbonizarea economiei, fiind un element crucial în dezvoltarea instalațiilor solare și eoliene, precum și a automobilelor electrice.
Analist: Lumea s-ar putea confrunta cu o criză a cuprului în următorii cinci ani
Studiul citat de The Guardian a constatat că produsele electrice neutilizate de britanici ar putea conține cupru în valoare de 266 de milioane de lire sterline.
Scott Butler, reprezentatul campaniei „Recycle Your Electricals”, care a realizat cercetarea, a făcut apel la populație să înceapă să își predea bunurile electrice nedorite.
„Trebuie să începem 'mineritul urban', să contribuim la protejarea planetei și a naturii de impactul dăunător al mineritului pentru materii prime și să valorificăm ceea ce avem deja”, a cerut el.
Organizația sa îi îndeamnă pe britanici să caute cel mai apropiat centru pentru deșeuri electrocasnice.
„Orice are o priză, o baterie sau un cablu poate fi reutilizat și reciclat și există un loc în apropierea dumneavoastră unde să o faceți”, a insistat el.
Grant Sporre, analist la Bloomberg Intelligence, a anticipat că lumea se va confrunta cu o penurie severă de cupru în următorii cinci până la zece ani.
„Construirea de instalații pentru producerea de energie din surse regenerabile sub formă de parcuri eoliene și solare și trecerea de la mașinile pe benzină și motorină la cele electrice ar putea susține creșterea cererii de cupru cu 2,5% până la 3% pe an. Vor fi necesare practici de reciclare și eficiențe mai bune pentru a acoperi deficitul de cupru”, a estimat el.
Studiul invocat de The Guardian mai arată că gospodăriile britanice aruncă sau păstrează neutilizate, în medie, 23 de cabluri. Cercetările efectuate de Critical Minerals Association au concluzionat că acestea conțin cel puțin 20% cupru, ceea ce înseamnă că doar cablurile neutilizate din toate gospodăriile Regatului Unit ar putea contribui cu peste 3.000 de tone din acest metal.
Societatea Regală de Chimie din Marea Britanie, RSC, a calculat că ar fi necesare 347.000 de tone de cupru pentru a construi numărul necesar de turbine eoliene și panouri solare până în 2030.
„Regatul Unit trebuie să conștientizeze cât de important este cuprul în realizarea viitorului nostru mai ecologic. Este posibil să ne confruntăm cu probleme iminente și substanțiale în ceea ce privește aprovizionarea cu acest material vital. Acesta este motivul pentru care solicităm guvernului să se angajeze într-o abordare care să ia în considerare aceste riscuri”, a declarat Izzi Monk, consilier politic pentru mediu al RSC.