Antena 3 CNN Externe Țara unde a fost găsit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa | Industria automobilelor electrice depinde de această resursă

Țara unde a fost găsit cel mai mare zăcământ de pământuri rare din Europa | Industria automobilelor electrice depinde de această resursă

Descoperirea celui mai mare zăcământ cunoscut de pământuri rare din Europa a fost anunțată joi de grupul minier suedez LKAB.

Litiu exploatare Chile Atacama
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Ian 2023   •   15:46

Potrivit acestuia, resursa a fost identificată în regiunea Kiruna, în nordul îndepărtat al Suediei.

Această descoperire se anunță drept foarte importantă, într-un moment în care Europa este îngrijorată de dependența sa de China pentru aprovizionarea cu astfel de minerale.

China este cel mai mare producător mondial de elemente din pământuri rare, acestea fiind utilizate cu precădere pentru fabricarea bateriilor automobilelor electrice și a turbinelor eoliene.

"Acesta este cel mai mare zăcământ cunoscut de elemente de pământuri rare din partea noastră de lume și ar putea deveni un element de bază important pentru producția de materii prime esențiale, absolut cruciale pentru tranziția ecologică", a subliniat Jan Mostrom, directorul executiv al grupului minier.

Exploatările ar urma să înceapă în 10 - 15 ani

Potrivit estimărilor preliminare, zăcământul de la Kiruna conține mai mult de "un milion de tone de oxizi de pământuri rare", însă compania subliniază că încă nu a cuantificat deocamdată valoarea sa exactă.

Până la exploatarea acestui zăcământ mai este încă "un lung drum" de parcurs, a atenționat LKAB.

"Ne așteptăm să dureze câțiva ani pentru studierea zăcământului și a condițiilor de exploatare profitabilă și durabilă", a spus directorul executiv Mostrom.

El a apreciat că până la începerea exploatărilor miniere vor trece "între 10 și 15 ani".

Foto: utilaj într-o exploatare de carbonat de litiu - metal esențial pentru bateriile vehiculelor electrice - situată în Chile

×
Subiecte în articol: LKAB Suedia pământuri rare
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close