Guvernul portughez intenţionează să reintroducă, joi, facilităţi fiscale pentru rezidenţii străini, în pofida criticilor că, în trecut, această schemă a generat o creştere a preţurilor la locuinţe, a declarat ministrul de Finanţe, Joaquim Miranda Sarmento, pentru Financial Times, citat de Agerpres.
Introdusă în 2009, schema a permis celor care au devenit rezidenţi prin petrecerea unei perioade de peste 183 de zile pe an în Portugalia, să beneficieze de o cotă specială de impozitare de 20% pentru veniturile realizate în Portugalia de pe urma exercitării unor „activităţi cu valoare adăugată mare”, de exemplu din practicarea medicinei sau profesatul în universităţi.
Măsura a fost introdusă pentru a atrage investitori şi profesionişti într-un moment în care criza financiară a lovit Portugalia, una dintre cele mai sărace ţări din Europa Occidentală.
Alte beneficii ale acestei scheme, cunoscută sub denumirea de NHR (-rezidenţi neobişnuiţi-), includ scutiri de taxe pentru aproape toate veniturile din străinătate, dacă acestea au fost taxate în ţara de origine, şi o cotă unică de 10% pentru pensiile dintr-o sursă externă.
De acest program au putut beneficia şi cetăţenii portughezi care au trăit în străinătate timp de cinci ani.
Fostul premier portughez, Antonio Costa, declara în luna octombrie 2023 că această schemă a majorat preţurile pe piaţa imobiliară şi a catalogat-o drept "o nedreptate fiscală care nu se mai justifică". Guvernul condus de Antonio Costa a decis să elimine această schemă.
În luna noiembrie, Parlamentul portughez a prelungit schema până la finele anului 2024 însă solicitanţii trebuiau să dovedească că şi-au pregătit mutarea în Portugalia pe parcursul lui 2023.
Ministrul de Finanţe, Joaquim Miranda Sarmento, a precizat pentru Financial Times că salariile şi veniturile profesioniştilor vor fi acoperite în continuare de scutirea de taxe dar nu şi pensiile, dividendele sau câştigurile de capital.
„Avem nevoie încă de muncitori calificaţi şi creştere economică”, a spus Sarmento.
Anunţul oficial cu privire la reintroducerea scutirii de taxe este aşteptat să vină joi seara, la finalul şedinţei de Guvern, însă schema are nevoie şi de aprobarea Parlamentului, ceea ce ar putea să fie o problemă deoarece premierul Luis Montenegro guvernează fără o majoritate.
Datele oficiale arată că peste 74.000 de persoane au beneficiat de schema privind scutirile de taxe în 2022, care a costat bugetul de stat peste 1,5 miliarde de euro, o creştere anuală de 18,5%.