Rusia și-a avertizat un fost aliat "să nu se alinieze cu Occidentul", transmite Agerpres, citând agenția DPA.
Moscova este preocupată că Armenia ar putea urma o cale similară cu cea a Ucrainei, după răsturnarea de la putere în 2014 a președintelui pro-rus Viktor Ianukovici.
Rusia a răspuns atunci prin invadarea și anexarea Peninsulei Crimeea și prin alimentarea conflictului armat între separatiștii din Donbas și guvernul de la Kiev.
Ulterior, pe 24 februarie 2022, președintele Vladimir Putin a ordonat invazia armată a Ucrainei, care s-a transformat, după mai bine de doi ani de lupte, într-un război sângeros în estul și sudul țării invadate, amintește sursa citată.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, deși Armenia este liberă să își aleagă calea, Moscova dorește să evite "o repetare a schimbării geopolitice" care s-a petrecut în Ucraina.
El a subliniat că Rusia consideră, încă, Armenia drept aliat și intenționează să continue cooperarea cu această țară caucaziană.
În Caucaz, Rusia a fost mult timp percepută ca o putere ce protejează Armenia.
Însă relațiile dintre cele două ţări s-au răcit recent, pe măsură ce premierul armean Nikol Paşinian a adoptat un curs ce îndreaptă țara către Occident.
Drept urmare, Rusia a stat deoparte, în timp ce trupele azere recapturat regiunea disputată Nagorno-Karabah.