Antena 3 CNN Externe Țânțarul-tigru care transmite febra dengue a migrat în România și în alte 12 state din Europa din cauza schimbărilor climatice

Țânțarul-tigru care transmite febra dengue a migrat în România și în alte 12 state din Europa din cauza schimbărilor climatice

Cea mai invazivă specie de țânțari din lume a contaminat țările de pe vechiul continent

Abaca mosquito 1
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iun 2024   •   11:03

Țânțarul-tigru asiatic, cu numele științific aedes albopictus, se răspândește din "tabăra de bază" aflată în sudul Europei, relatează BBC.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, ECDC, anunță că aceste insecte s-au stabilit deja în România, Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, Slovenia și Spania.

Țânțarul-tigru (foto) a fost semnalat, de asemenea, în Belgia, Cipru, Cehia, Olanda și Slovacia.

În Franța, autoritățile de resort sunt în alertă, întrucât insecta a fost monitorizată și capturată în Paris, unde vor începe, la finele lunii viitoare, Jocurile Olimpice.

Țânțarii-tigru răspândesc boli precum febra dengue și transmit virușii chikungunya și Zika, specifici, până recent, doar în anumite zone din Africa, Asia și America.

Șefa ECDC: Schimbările climatice creează condiții pentru răspândirea speciilor invazive de țânțari

O altă specie de țânțar, aedes aegypti, care transmite febra galbenă precum și alte boli, și-a stabilit "domiciliul" în Cipru.

Experții avertizează că potențialul său de răspândire în alte părți ale continentului este alarmant, în contextul în care această insectă preferă să înțepe oamenii și are capacitatea de a răspândi mai multe afecțiuni.

"Europa constată deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone care nu erau anterior contaminate și să infecteze mai multe persoane cu boli precum dengue.

Creșterea numărului de călătorii internaționale din țările unde febra dengue este endemică (are specificitate teritorială, n.r.) va spori, de asemenea, riscul de cazuri importate și, în mod inevitabil, riscul de apariție a unor focare locale", a declarat directorul ECDC, Andrea Ammon.

Amenințarea țânțarilor, în general, a devenit din ce în ce mai mare în Europa în ultimele două decenii.

Anul trecut, au fost înregistrate opt incidente de infecții multiple în Franța, patru în Italia și două în Spania. Cele mai multe cazuri europene rămân cele "importate", pe seama circulației internaționale a persoanelor și a comerțului.

Numărul acestor cazuri a crescut până la aproape 5.000 anul trecut. Sunt, de asemenea, în creștere, infecțiile dobândite la nivel local: 130 de persoane au fost afectate în 2023, față de 71 în anul precedent.

Ce este febra dengue sau "febra oaselor rupte"

Boala dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar se poate agrava și poate avea deznodământ fatal.

Numită și "febra oaselor rupte" din cauza durerilor severe pe care le provoacă, dengue se manifestă prin febră mare, dureri de cap, dureri musculare și articulare, greață și erupții cutanate.

Are trei faze: febrilă, critică și de recuperare.

Etapa febrilă poate dura până la șapte zile, cu manifestări bruște de temperatură ridicată, disconfort general, eritem, dureri de cap, de ochi și articulații. În acest stadiu sunt necesare odihnă, hidratare, controlul febrei și ținerea pacientului sub observație medicală.

Faza critică poate să apară între a treia și a șaptea zi. Poate fi însoțită de semnale de avertizare care anticipează agravarea bolii: vărsături repetate, edem sau umflare, dureri abdominale intense și susținute, iritabilitate, somnolență, leșin și sângerare. Oricare dintre aceste simptome obligă consultarea unui medic. 

Dacă nu există semne de avertizare, etapa de recuperare începe între a șaptea și a zecea zi, când starea generală a pacientului se îmbunătățește și, treptat, acesta revine la viața obișnuită.

În prezent, nu există vaccinuri pentru prevenirea bolii dengue și nici tratament medicamentos specific.

Cea mai importantă măsură de prevenire constă în eliminarea locurilor unde țânțarii se reproduc, adică a containerelor cu apă din interiorul și din apropierea locuinței. De asemenea, este recomandată instalarea plaselor anti-țânțari la ferestrele reședinței.

OMS despre febra dengue: 6 milioane de cazuri în 2023

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, OMS, febra dengue este endemică în peste 100 de țări din lume.

Anul trecut au fost raportate peste șase milioane de cazuri și 7.000 de decese.

Cel mai mare număr de cazuri se înregistrează în Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close