Antena 3 CNN Externe Ce sunt și cum arată tancurile Gepard trimise de Germania în Ucraina

Ce sunt și cum arată tancurile Gepard trimise de Germania în Ucraina

Alexandra Ionescu
2 minute de citit Publicat la 11:33 02 Mai 2022 Modificat la 11:34 02 Mai 2022
tanc Gepard
Sursa foto: Twitter/DEFENSEEXPRESS

Decizia Germaniei a marcat sfârșitul unui angajament între partide de a nu furniza arme zonelor de conflict active, angajament care durează de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe lângă presiunile din partea SUA, guvernul de coaliție al lui Scholz a fost convins să abandoneze această politică de către ambasadorul Ucrainei la Berlin și de faptul că alte câteva națiuni europene mai mici au trimis arme grele în Ucraina.

Astfel, Germania a aprobat livrarea a 50 de tancuri antiaeriene „Gepard” (ghepard) recondiționate de la producătorul de arme KMW. 

Lambrecht a anunțat livrările tancurilor Gepard în timpul unei întâlniri la Baza Aeriană Ramstein din SUA. La întâlnire au participat omologul său american Lloyd Austin, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg și reprezentanți din 40 de țări, conform DW.

Sistemul în cauză este cunoscut sub numele de Flakpanzer Gepard (Flakpanzer este tradus ca „tanc antiaerian”, dar termenul tehnic este „tun antiaerian autopropulsat” sau SPAAG). Într-un fel, este un produs al Războiului Rece. 

Armele au fost dezvoltate inițial în urmă cu aproximativ o jumătate de secol pentru a oferi unităților de tancuri mobile ale Bundeswehr, forțele armate germane, protecție împotriva aeronavelor care zboară jos și a elicopterelor de atac. Tancurile au fost eliminate treptat din Bundeswehr, în 2010, dar sistemul este încă folosit de militarii români.

Potrivit site-ului producătorului, Gepard este un tanc pentru orice vreme care poate fi desfășurat atât împotriva țintelor terestre, cât și a celor aeriene. De asemenea, are un radar de căutare cu o rază de acțiune de până la 15 kilometri și poate lovi ținte la o distanță de 6.000 de metri.

Are o putere a motorului de 830 de cai putere cu o autonomie de combustibil de 550 de kilometri, ceea ce îl face foarte potrivit pentru lupta la sol.

Tancul este eficient și ca sistem antiaerian, angajând ținte cu două tunuri de 35 mm. Poate fi folosit pentru apărarea  împotriva avioanelor de luptă, elicopterelor, rachetelor ghidate de la distanță și de asemenea, a dronelor moderne.

Potrivit KMW, ”proiectile balistice nu pot interfera cu apărarea electronică, iar norii lor fragmentați distrug în mod fiabil ținta”.

Tancul are un timp de reacție scurt împotriva atacurilor aeriene, a adăugat KMW, invocând mobilitatea sa ridicată, detectarea și urmărirea fiabilă a țintei și turela care se rotește rapid.

Cererea Ucrainei pentru tancuri Leopard 1 dezafectate din Germania nu a avut succes, parțial din cauza lipsei de muniție adecvată.

Totuși, furnizarea de muniție ar trebui să pună mai puține probleme pentru tancul Gepard, deoarece KMW a vândut 16.000 de cartușe de muniție către Qatar pentru Gepard în 2020, potrivit revistei militare online Army Recognition. Tancurile au fost livrate și în Țările de Jos, Belgia și România, a spus producătorul.

Lambrecht a mai spus că Germania antrenează soldați ucraineni pe anumite sisteme de artilerie. Acest lucru vine după ce Olanda a anunțat că va trimite sistemul de arme Panzerhaubitze 2000 în Ucraina, potrivit raportului FT.

 

 

×
x close