Antena 3 CNN Externe Talibanii le interzic femeilor să vorbească sau să cânte în public. Purtarea vălului, obligatorie, ca să nu ducă „în ispită”

Talibanii le interzic femeilor să vorbească sau să cânte în public. Purtarea vălului, obligatorie, ca să nu ducă „în ispită”

Femei la Kabul, noiembrie 2021
Talibanii impun noi reguli stricte femeilor / Sursa foto: hepta
de Roxana Mihăiescu    |    23 Aug 2024   •   11:23

Afganistan a promulgat legea „promovării virtuţii şi prevenirii viciului în rândul populaţiei”, în conformitate cu sharia (legea islamică), anunţă Ministerul taliban al Justiţiei, relatează AFP. Femeile trebuie să-şi acopere corpul în întregime în prezenţa unor bărbaţi care nu fac parte din familia lor, dar şi faţa, ”de frica tentaţiei” și nu mai au voie nici să vorbească sau să cânte în public.

Legea a fost ratificată joi seara de Emiratul Islamic al Afganistanului, aşa cum se numeşte regimul taliban de facto, au confirmat vineri pentru EFE surse oficiale talibane, potrivit Agerpres.

Legea cuprinde 35 de articole, împărţite în patru capitole, ce abordează probleme precum vălul integral sau hijabul pentru femei, îmbrăcămintea bărbaţilor şi reglementări privind mass-media.

„În conformitate cu această lege, Ministerul (pentru Propagarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului) este obligat să poruncească binele şi să interzică răul (...) şi este responsabil, de asemenea, pentru pacea şi fraternitatea între oameni”, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerul Justiţiei, Barkatullah Rasooli, într-o declaraţie publicată vineri de canalul afgan Tolo News.

În plus, ministerul trebuie să „împiedice oamenii să se implice în prejudecăţi etnice, lingvistice şi regionale”, a adăugat el.

În articolul care se referă la hijab, norma legală stabileşte drept necesar ca femeile să îşi acopere faţa şi corpul pentru a evita „să ducă în ispită”. De asemenea, se va evita sunetul vocii feminine în public sau folosirea vocii ridicate de către femei, inclusiv cântatul, recitatul sau vorbitul la microfon.

Totodată, legea interzice şoferilor să transporte femei adulte fără un tutore legal de sex masculin.

„Implementarea sharia şi a hijab-ului este linia noastră roşie. Nu putem negocia cu nimeni în aceste chestiuni”, a declarat ministrul pentru Propagarea Virtuţii şi Prevenirea Viciului, Mohammad Khalid Hanafi, într-o întâlnire cu autorităţile, potrivit Tolo.

În ceea ce priveşte bărbaţii, articolul 22 interzice sau condamnă purtarea cravatei, bărbieritul, tunderea bărbii sub lungimea pumnului sau pieptănatul, considerându-le încălcări ale legii islamice.

Lege conţine, de asemenea, prevederi generale privind mass-media şi obligaţia acestora de a se adapta la sharia, precum şi interzicerea „umilirii sau insultării musulmanilor”.

Potrivit talibanilor, noile reglementări respectă sharia islamică şi normele şcolii hanafite, una din cele patru şcoli principale ale jurisprudenţei islamice sunnite.

Din punctul de vedere ale unor analişti, talibanii nu urmează o şcoală anume de jurisprudenţă. Interpretările şi aplicarea legii islamice ale regimului taliban se bazează în mare parte pe tradiţia hanafi, însă abordarea lor este mai strictă şi fundamentalistă.

În pofida faptului că multe din interdicţiile care le privesc pe femei au fost puse deja în aplicare de la revenirea talibanilor la putere, în urmă cu exact trei ani, această lege impune uniformitate şi rigoarea pedepsei în aplicarea acesteia. 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close