Antena 3 CNN Externe Talibanii au intrat adânc în Valea Panjshir. Jurnalist: "Șansele arată rău pentru cei din rezistență"

Talibanii au intrat adânc în Valea Panjshir. Jurnalist: "Șansele arată rău pentru cei din rezistență"

Luptătorii talibani au avansat semnificativ în Valea Panjshir, ultimul bastion al rezistenței armate la noul regim de la Kabul, transmite AFP.

Anti-taliban
Sursa foto: cnn.com
de Adrian Iclozan    |    05 Sep 2021   •   11:02

Organizația umanitară italiană Emergency, care operează un spital în Panjshir, anunță că islamiștii s-au apropiat de satul Anabah. Acolo se află centrul chirurgical.

"Mulți au fugit din satele din jur în ultimele zile", a precizat, sâmbătă, Emergency, adăugând că asigură în continuare servicii medicale în Panjshir.

Organizația a mai menționat că "deocamdată" nu au fost afectate activitățile derulate de Emergency și că a primit "un mic număr de răniți" la centrul chirurgical din Anabah.

Localitatea este plasată la aproximativ 25 de kilometri nord în interiorul văii lungă de 115 kilometri.

Relatări neconfirmate arată că talibanii ar fi capturat și alte porțiuni din acest teritoriu.

Jurnalist specializat în conflicte militare: "Rezistența are șanse mici"

Bill Roggio, redactor-șef al publicației americane Long War Journal, a subliniat că există multă incertitudine în informațiile despre talibanii care ar fi capturat mai multe districte din Panjshir dar că situația "arată rău".

"Armata talibanilor s-a călit în 20 de ani de război și nu face greșeli. Talibanii și-au pregătit o armată", a estimat Roggio, estimând că șansele sunt mici pentru rezistența din Panjshir.

El a amintit că luptătorii islamiști au intrat în posesia unei cantități masive de armament și muniție după retragerea forțelor americane și după colapsul armatei guvernamentale afgane.

Indiferent de regim și de perioada din istoria recentă, milițiile din Panjshir au rezistat.

Nici invazia sovietică și nici primul regim taliban de după războiul civil care a urmat retragerii forțelor URSS nu a reușit să elimine rezistența din această regiune.

Lider al rezistenței: "Talibanii au provocat o criză umanitară"

Duminică, Ali Maisam Nazary, purtător de cuvânt al forțelor anti-talibane, a pretins că "rezistența nu va ceda niciodată". 

Însă fostul vicepreședinte afgan Armullah Saleh, care a dezmințit într-o înregistrare video că ar fi fugit din Panjshir, a avertizat asupra situației grele.

El a indicat că "atrocitățile talibanilor" au provocat o criză umanitară și mii de oameni au fost strămutați.

Înconjurată de piscuri acoperite cu zăpadă, Valea Panjshir oferă un avantaj defensiv natural, permițându-le celor din rezistență să organizeze ambuscade de pe versanții abrupți.

Propaganda talibană s-a lăudat că a capturat porțiuni ale Văii Panjshri însă specialiștii au arătat că militanții nu au prezentat și imagini verificabile, care să le susțină spusele.

Vineri, vestea victoriilor din Panjshir a fost sărbătorită de talibani la Kabul cu focuri de armă în aer, ocazie cu care aceștia au ucis, aparent fără să vrea, 17 persoane, conform unor surse locale.

×
Subiecte în articol: talibani Valea Panjshir
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close