Aflați în situația de a forma un guvern la Kabul și fără o opoziție vizibilă, în afara grupului de combatanți anti-talibani din Valea Panjshir, militanții spun că au o agendă de obiective globale și sunt dornici să colaboreze cu alte națiuni.
"Sperăm nu doar să fim recunoscuți pe plan regional, ci de către întreaga lume ca guvern reprezentant legitim al poporului afgan, care și-a câștigat dreptul la auto-determinare în urma ocupației străine, cu sprijinul și susținerea întregii națiuni, după un conflict prelungit și imense sacrificii, în pofida tuturor piedicilor", a declarat pentru Newsweek Abdul Qahar Balkhi, membru al Comisiei Culturale a talibanilor.
Balkhi susține că recunoașterea talibanilor ar fi în beneficiul tuturor națiunilor.
"Credem că lumea are o oportunitate unică de apropiere și colaborare în vederea abordării provocărilor cu care se confruntă nu doar afganii ci întreaga umanitate. Aceste provocări, care se întind de la securitatea globală la schimbările climatice, necesită un efort comun și nu pot fi rezolvate prin excluderea unui întreg popor, devastat de războaie care i-au fost impuse timp de patru decenii", a adăugat el.
ISIS-K sfidează angajamentul anti-terorism făcut de talibani
Îngrijorările majore legate de regimul taliban își au originea în prima lor perioadă în care au condus Afganistanul pe parcursul a cinci ani, în urmă cu aproximativ un sfert de secol.
Tratamentul aplicat femeilor în baza legii islamice și prezenta grupării jihadiste Al Qaeda, care a folosit Afganistan ca bază operațională pentru lansare de acțiuni teroriste, sunt doar două aspecte des invocate când vine vorba de regimul taliban.
Însă talibanii susțin că s-au schimbat și că vor accepta - tot în baza legii islamice - participarea femeilor la viața socială, inclusiv în universități.
Cât privește grupările jihadiste, ISIS-K, o facțiune afiliată ISIS, a lansat un atac sinucigaș joia trecută la aeroportul din Kabul, soldat cu aproape 200 de morți, între care 13 soldați americani.
Talibanii, aflați în conflict cu ISIS-K, spun că nu vor tolera atacurile lansate din Afganistan asupra altor națiuni dar nici intervențiile străine.
"Politica noastră este de a nu permite nimănui să amenințe de pe teritoriul nostru securitatea altora. Totodată, nimănui nu-i va fi permis să se amestece în afacerile noastre interne", susține Balkhi.