Antena 3 CNN Externe Revenirea talibanilor la putere și îngenuncherea drepturilor femeilor

Revenirea talibanilor la putere și îngenuncherea drepturilor femeilor

Alexandra Ionescu
3 minute de citit Publicat la 10:42 16 Aug 2021 Modificat la 10:46 16 Aug 2021
femeie afgana
Sursa foto: Getty Images

Pe măsură ce oraș după oraș a cedat în fața talibanilor, o întreagă generație de femei din Afganistan, crescute cu drepturi și libertăți, devin vulnerabile în fața forțelor insurgente.

Acum, femeile afgane se tem că grupul islamist va retrage multe dintre libertățile acordate femeilor în ultimii 20 de ani, inclusiv dreptul la muncă și dreptul la studiu.

De la începutul anului 2021, numărul de decese în rândul civililor a crescut cu aproape 50%, iar printre morți s-au aflat mai multe femei și copii decât în oricare an, începând cu 2009, de când se ține statistica, a arătat ONU.

„Talibanii vor suprima libertățile la toate nivelurile, iar femeile și copiii vor avea cel mai mult de suferit”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului afgan, pe 13 august.

Presa internațională scrie că ar fi apărut informații că talibanii ar merge din ușă în ușă să facă liste cu fetele și femeile cu vârstele cuprinse între 12 și 45 de ani.

Acestea ar urma să fie forțate să se căsătorească cu luptători islamiști.

Femeilor li se spune să nu iasă din casă neacompaniate de un bărbat. În același timp, ele nu mai pot lucra sau studia sau alege liber hainele pe care vor să le poarte.

Școlile sunt închise. 

Pentru o întreagă generație de femei afgane care au intrat în viața publică – și care sunt parlamentari, jurnaliști, guvernatori locali, medici, asistenți medicali, profesori și administratori publici – sunt multe de pierdut.

Talibanii, care au impus cu strictețe legea islamică și le-au interzis femeilor să lucreze când au condus Afganistanul între 1996 și 2001, au spus în repetate rânduri că vor respecta drepturile femeilor dacă se vor întoarce la putere.

Pe măsură ce au câștigat control în Kandahar în ultima perioadă, talibanii au început să le oblige pe femei să renunțe la slujbele lor, pe care le văd ca nepotrivite, pentru că trebuie să lucreze în prezența bărbaților și cu fața descoperită.

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a declarat vineri că rapoarte oribile despre opresiunea talibanilor asupra femeilor și fetelor afgane au apărut din zone care au fost deja capturate.

Chinurile la care este supusă o femeie musulmană

Islamul este o religie monoteistă, fiind a doua din lume ca număr de adepţi, după creştinism.

Religia a fost fondată în secolul al VII-lea, pe teritoriul Arabiei Saudite, de către profetul Muhammad, iar cartea sfântă poartă numele de Coran.

Musulmanii cred cu tărie că Muhammad este ultimul profet şi mesager al lui Allah.

În ţările islamice, dacă o femeie întreţine relaţii sexuale cu un bărbat cu care nu este măritată, aceasta comite un păcat faţă de Alah, un păcat suprem.

Pedeapsa este 100 de lovituri de bici, în public. Desigur, în majoritatea cazurilor, pedeapsa la care femeia este supusă este extraordinar de crudă, aceasta fiind omorâtă în public cu pietre.

Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă femeia acuză un bărbat că a violat-o, dar nu are martori pentru a-şi susţine acuzaţia.

Câteva ţări islamice îi permit unui violator să scape de pedeapsă prin lege, dacă se însoară cu victima (evident, în cazul în care femeia violată are martori pentru a dovedi fapta).

Femeia este considerată de două ori mai puţin inteligentă decât un bărbat, motiv pentru care, în cele mai multe cazuri, o singură persoană de gen feminin nu este considerată de justiţia islamică drept martor; trebuie să fie minim două femei pentru a conta ca martor.

Bărbaţii au dreptul să îşi bată soţiile şi copiii, dacă ei sunt de părere că atitudinea acestora nu este potrivită.

Oricât de brutală ar fi bătaia, dacă femeia nu este ucisă, legea nu impune niciun fel de pedeapsă.

Femeile duc o viaţă foarte retrasă. Stau mereu acasă şi au oportunităţi foarte puţine de a găsi un loc de muncă.

De asemenea, ele nu pot ieşi în public fără să aibă capul acoperit sau fără să fie însoţite de soţul lor. Au dreptul la o educaţie primitivă şi sunt considerate cetăţeni de clasă inferioară.

O femeie poate fi luată în căsătorie în majoritatea ţărilor islamice din momentul în care a atins vârsta de 10 ani. Şi mai absurd de-atât, tot începând cu această vârstă se pot consuma acte sexuale.

 

×
x close