Antena 3 CNN Externe Talibanii au făcut paradă cu elicopterele, tancurile și mașinile americane, la 3 ani de la retragerea SUA

Talibanii au făcut paradă cu elicopterele, tancurile și mașinile americane, la 3 ani de la retragerea SUA

talibani x the infromant
Talibanii au organizat o paradă militară cu 10.000 de bărbați, la trei ani de la retragerea americană. Foto: X/The Infromant
de Robert Kiss    |    15 Aug 2024   •   07:00

Talibanii au celebrat miercuri cea de-a treia aniversare de la revenirea la putere cu o paradă la Baza Aeriană Bagram, un fost bastion militar american în Afganistan. La paradă, talibanii au scos tehnica militară lăsată în urmă de americani, inclusiv elicoptere, Humvee și tancuri, scrie Newsweek.

Membrii cabinetului taliban au urcat pe scena de la Bagram pentru a ține discursuri axate pe realizările grupului, inclusiv consolidarea legii islamice și stabilirea unui cadru militar menit să ofere „pace și securitate”. Retorica a vizat în mod clar o audiență internațională, cu apeluri la întoarcerea diasporei afgane și apeluri ca Occidentul să se angajeze și să coopereze cu guvernul taliban. Nu s-a vorbit deloc despre probleme uriașe pe care le are țara.

Viceprim-ministrul Maulvi Abdul Kabir a declarat: „Emiratul Islamic a eliminat diferențele interne și a extins sfera unității și cooperării în țară. Nimeni nu va avea voie să se amestece în afacerile noastre interne, iar pământul afgan nu va fi folosit împotriva niciunei țări.”

Vorbitorii nu au făcut nicio mențiune despre condițiile groaznice cu care se confruntă afganii obișnuiți.

Țara se confruntă cu deficite severe de alimente, șomaj ridicat și instabilitate economică larg răspândită.

Agențiile umanitare avertizează că aceste probleme sunt exacerbate de eforturile de ajutor subfinanțate, colapsul economic și provocările induse de climă, toate acestea punând o presiune imensă asupra populației afgane, în special femeilor și fetelor.

Parada Bagram a fost cea mai mare talibanii și-au recăpătat controlul în august 2021, fiind prezenți 10.000 de bărbați, inclusiv oficiali talibani de vârf precum ministrul interimar al apărării Mullah Yaqoob și ministrul interimar de Interne Sirajuddin Haqqani.

Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a lipsit.

Ca și în anii precedenți, femeile nu au participat la festivitățile aniversare.

Parada a prezentat, de asemenea, echipamente militare lăsate în urmă de forțele SUA și NATO , inclusiv elicoptere, Humvee și tancuri.

Trupele au mărșăluit cu o serie de arme, iar o unitate de motociclete a afișat steagul taliban.

În Kabul, camionete pline cu bărbați au sărbătorit preluarea, unii pozând cu puști.

Miercuri a fost declarată sărbătoare națională de talibani.

×
Subiecte în articol: talibani SUA Kabul afaganistan americani
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close