Într-o lume în care sunt făcute sacrificii mari în favoarea aspectului fizic, "distanţa dintre corpul dorit şi corpul real este importantă în multe ţări", constată acest studiu, realizat pe un eşantion de 20.000 de persoane.
Schematic, patru tipuri de profiluri au fost observate (Coreea de Sud, Uruguay, Irlanda şi Franţa), au explicat autorii, în revista Population & Sociétés, editată de Institutul naţional de studii demografice (INED) din Franţa.
În Coreea de Sud, corpolenţa medie a locuitorilor corespunde idealului de fineţe fizică într-o proporţie majoritară în rândul populaţiei (81% pentru femei şi 80% pentru bărbaţi), a precizat Thibault de Saint Pol, sociolog la Ecole normale supérieure din Cachan, unul dintre autorii studiului.
"Presiunea aspectului subţire" este foarte puternică în acea ţară, însă de o manieră egală între bărbaţi şi femei.
În Irlanda, cercetătorii au găsit idealuri masculine şi feminine similare, dar în favoarea corpolenţei fizice (56% pentru idealul masculin şi 54% pentru idealul feminin).
În Uruguay, corpolenţa puternică este apreciată pentru femei (52%) iar trupul subţire este preferat pentru bărbaţi (62%).
În Franţa situaţia este inversată: imaginea unui bărbat corpolent face un consens relativ (62%), iar subţirimea taliei este apreciată pentru femei (52%).
Slovacia, Bulgaria, Israel şi Filipine au şi ele tendinţa de a aprecia talia subţire mai mult pentru femei decât pentru bărbaţi.
În Irlanda, Noua Zeelandă, ca şi în Franţa, există o concordanţă între un ideal masculin mai degrabă corpolent şi o corpolenţă medie reală la bărbaţi.
În Austria, Uruguay şi Mexic este în schimb apreciată mai mult talia subţire a bărbaţilor, în timp ce corpolenţa reală a acestora este, în medie, destul de mare.
În afară de Rusia, corpolenţa reală a femeilor este în medie inferioară aceleia a bărbaţilor, potrivit datelor disponibile.
Franţuzoaicele sunt cele mai slabe din Europa, alături de italience. Franţa este, după Coreea de Sud, ţara în care dorinţa de a slăbi are cea mai mare frecvenţă la femei: şase femei din zece declară că vor să slăbească. Şi, la fel ca femeile din Coreea de Sud, ele ţin diete, a adăugat acelaşi sociolog.
"Reprezentarea trupului uman este o dimensiune de care trebuie să se ţină cont atunci când se vorbeşte de sănătate în societatea noastră. Uneori, se vorbeşte de dietă, de sănătate, în condiţiile în care toate acestea nu sunt altceva decât o chestiune de aspect", a notat el, avertizând în legătură cu o "culpabilizare" a acelor persoane al căror trup nu este conform cu canoanele în vigoare.