Antena 3 CNN Externe Taiwanul este în alertă din cauza testelor cu rachete în nordul Chinei

Taiwanul este în alertă din cauza testelor cu rachete în nordul Chinei

racheta - getty
Taiwan operează stații radar puternice pe unele din vârfurile lanțului său muntos central, care pot monitoriza în adâncime în China. Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2024   •   23:42

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat sâmbătă că monitorizează „valuri” de teste cu rachete care au loc în regiunea nordică îndepărtată a Chinei, Mongolia Interioară, și că forțele sale de apărare aeriană sunt în stare de alertă, notează Reuters. 

Taiwan, guvernat democratic și văzut de China drept teritoriu propriu, urmărește îndeaproape toate activitățile militare chineze date fiind activitățile regulate ale Beijingului în jurul insulei, dar rareori dezvăluie detalii despre ceea ce observă că se întâmplă în interiorul Chinei.

Ministerul a spus că începând cu ora 4 dimineața (2000 GMT vineri), a detectat „mai multe valuri de lansări de teste” de către Forța Rachetelor a Chinei în Mongolia Interioară, situată la aproximativ 2.000 km de Taiwan.

Forțele Taiwanului monitorizează în mod continuu evoluțiile și forțele de apărare aeriană sunt pe alertă, a declarat ministerul, fără a oferi detalii.

Ministerul Apărării al Chinei nu a răspuns la apelurile de comentarii. Forța Rachetelor este responsabilă cu arsenalul de rachete convenționale și nucleare al Chinei. În august 2022, China a lansat rachete în apele din jurul Taiwanului în timpul exercițiilor militare pentru a exprima furia față de o vizită la Taipei a fostului Speaker al Camerei Reprezentanților SUA, Nancy Pelosi.

Taiwan operează stații radar puternice pe unele din vârfurile lanțului său muntos central, care pot monitoriza în adâncime în China, conform surselor de securitate.

China nu-l agreează pe președintele Taiwanului, Lai Ching-te, care a preluat funcția în mai, numindu-l „separatist”, și a intensificat presiunea militară, inclusiv exercițiile militare, începând cu inaugurarea sa.

Lai a oferit în mod repetat negocieri cu China, dar a fost respins. El respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului, afirmând că doar poporul Taiwanului poate decide viitorul lor.

×
Subiecte în articol: Taiwan
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close