Antena 3 CNN Externe Taiwanul dă Chinei un nou mesaj de sfidare, în așteptarea unei posibile invazii: „Nu vom ceda niciun centimetru de teritoriu”

Taiwanul dă Chinei un nou mesaj de sfidare, în așteptarea unei posibile invazii: „Nu vom ceda niciun centimetru de teritoriu”

William Lai face cu mâna de la un pupitru decorat cu flori mov.
Președintele Taiwanului, Lai Ching-te (cunoscut și ca William Lai). Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    25 Oct 2024   •   09:36

Preşedintele Taiwanului, Lai Ching-te, a afirmat, vineri, că guvernul său „nu va ceda niciun centimetru” din teritoriul său, în cazul unei eventuale invazii a Chinei. Lai a mers în vizită în insulele Kinmen, aflate la doar cinci kilometri de orașul Xiamen, de pe continent, controlat de regimul de la Beijing.

„Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriu în Taiwan, Penghu, Kinmen şi Matsu, pentru a apăra în mod ferm patria noastră”, a declarat Lai, enumerând mai multe insule administrate de guvernul democratic de la Taipei.

Deplasarea lui în insulele Kinmen vine după exerciţii militare organizate, marţi, de China şi de Taiwan, joi, în apele din strâmtoarea Taiwan, inclusiv cu focuri de muniţie de război.

Lai vizitează, vineri, aceste insule situate în largul Chinei, pentru a celebra acolo a 75-a aniversare a unei victorii militare a naţionaliştilor împotriva forţelor comuniste în timpul Războiului Civil Chinez.

În urma fondării Republicii Populare China (RPC), pe 1 octombrie 1949, naţionaliştii au repurtat o victorie militară împotriva comuniştilor în bătălia de la Guningtou, constrângându-i să le cedeze insulele Kinmen.

Disputele dintre China (Republica Populară China) şi Taiwan (Republica China) datează de la Războiul Civil Chinez, care a opus combatanţii comunişti conduşi de Mao Zedong forţelor naţionaliste ale lui Chiang Kai-shek (Kuomintang). Înfrânţi de comunişti, care au fondat RPC, naţionaliştii s-au refugiat împreună cu numeroşi civili în Taiwan.

×
Parteneri
x close