Antena 3 CNN Externe Taiwanul a detectat un număr record de avioane de război ale Chinei în apropierea sa, în timpul exercițiilor militare

Taiwanul a detectat un număr record de avioane de război ale Chinei în apropierea sa, în timpul exercițiilor militare

avion militar china
Taiwanul a detectat un număr record de 153 de avioane chineze, luni, în apropierea insulei. FOTO: Getty Images
de G.M.    |    15 Oct 2024   •   14:48

Taiwanul a detectat un număr record de 153 de avioane chineze, luni, în apropierea insulei, potrivit unor date publicate marţi de Ministerul taiwanez al Apărării, în urma unei zile de manevre miliare chineze, scrie CNN.

Exercițiile militare de luni au implicat avioane militare chineze, drone, nave de război și nave ale Gărzii de Coastă, care au simulat o încercuire și o blocare a insulei autonome. Exercițiile au fost condamnate de Taiwan ca fiind o „provocare nejustifciată”.

Potrivit ministerului de la Taipei, 153 de avioane chineze au fost detectate în jurul Taiwanului într-un interval de 25 de ore, precum și 14 nave de război, printre care și portavionul chinez Liaoning.

Dintre acestea, 111 avioane de război au traversat linia mediană și au intrat în raza apărării aeriene a Taiwanului.

Numărul de aeronave de război detectate luni a depășit recordul zilnic anterior din septembrie 2023, când au fost detectate 103 avioane militare.

Ca răspuns la ultimele incursiuni, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că și-a folosit propriile avioane, nave marine și sisteme de rachete de coastă pentru a monitoriza acțiunile.

China a susținut că exercițiile sale militare au venit la câteva zile după ce noul președinte al insulei, Lai Ching-te, a ținut un discurs în care promitea că va proteja suveranitatea Taiwanului în fața provocărilor din partea Beijingului. Taiwanul „nu este subordonat” Chinei, a spus Lai, joi, de Ziua Națională a Taiwanului, iar Beijingul „nu are dreptul de a reprezenta Taiwan”.

 

×
Subiecte în articol: Taiwan China avioane militare
Parteneri
x close