Antena 3 CNN Externe Taiwanul a decretat stare de alertă ridicată după ce a detectat lansări de rachete din China

Taiwanul a decretat stare de alertă ridicată după ce a detectat lansări de rachete din China

harta china taiwan
China pune presiune militară și politică de mai mulți ani pe Taiwan. Foto: Getty Images
de Adrian Dumitru    |    29 Sep 2024   •   23:15

Taiwanul a anunţat, duminică, că se află în stare de alertă ridicată după ce a detectat lansări de rachete în interiorul teritoriului Chinei „în mai multe valuri”, la câteva zile după ce regimul de la Beijing a testat o rachetă balistică intercontinentală.

Ministerul apărării taiwanez a precizat că a înregistrat lansări în provinciile şi regiunile Mongolia Interioară, Gansu, Qinghai şi Xinjiang încă de la ora locală 06:50. 

„Armata monitorizează în mod constant evenimentele relevante, iar forţele de apărare aeriană menţin un nivel ridicat de vigilenţă şi îşi sporesc starea de alertă”, a transmis ministerul taiwanez într-un comunicat. „Orice acţiune ameninţătoare şi provocatoare va submina grav stabilitatea regională”, au adăugat autoritățile de la Taipei.

China consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său şi a intensificat presiunea militară şi politică asupra insulei în ultimii ani.

Focurile din acest weekend au avut loc după ce China a susţinut că a făcut, miercuri, un test cu o rachetă balistică intercontinentală în Oceanul Pacific, primul său test de acest fel din ultimele decenii.

La momentul respectiv, Taiwanul a condamnat ferm testul şi a îndemnat regimul de la Beijing „să dea dovadă de reţinere şi să înceteze exerciţiile militare nechibzuite care inflamează tensiunile regionale”.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close