Informaţiile publicate de ziarul Kommersant vin în ziua în care preşedintele rus Dmitri Medvedev începe o vizită în Tadjikistan pentru a discuta despre cooperarea militară şi statutul limbii ruse în acest stat, dar şi probleme energetice.
Kommersant notează că problema chirirei pentru baza militară 201 a fost ridicată de Tadjikistan pentru a avea o pârghie de presiune asupra Rusiei în negocierile pentru a obţine sprijjin financiar în contextul crizei economice.
Tadjikistan a fost afectat de criză în mare măsură prin scăderea preţurilor la principalele sale produse de export, bumbac şi aluminiu.
Andrei Grozin, directorul Institutului Central Asiatic, declara că criza i-a afectat atât de tare pe tadjici încât preşedintele Emomali Rahmon a cerut acestora să facă provizii de alimente pentru doi ani, ca pregătire pentru vremuri grele.
Rusia are acum o bază militară lângă capitala Duşanbe. Baza găzduieşte divizia de infanterie motorizată 201, cu 5000 de soldaţi. Aceasta a fost creată în 2005 pentru a oferi asistenţă la protejarea graniţelor dintre Tadjikistan şi Afganistan.
Duşanbe ameninţă de asemenea să interzică folosirea limbii ruse în instituţiile publice şi documentele oficiale după ce i-a criticat pe jurnalişti pentru proasta cunoaştere a limbii tadjice.
Rusa continuă să fie limbă oficială în Belorusia, Kazahstan, Kîrgîzstan.
Antena3.ro