Antena 3 CNN Externe Tablouri de Van Gogh, vandalizate din nou: Trei activiști au aruncat cu supă pe picturile celebre

Tablouri de Van Gogh, vandalizate din nou: Trei activiști au aruncat cu supă pe picturile celebre

tablou van gogh vandalizat
Cu câteva ore înainte, două membre ale aceluiași grup protestatar au fost condamnate la închisoare pentru comiterea unei fapte similare în 2022. Sursă foto: Captură video X
de Andreea Ştefan    |    27 Sep 2024   •   20:49

Trei activişti din organizaţia Just Stop Oil au stropit cu supă două picturi realizate de Vincent van Gogh în seria "Sunflowers", expuse la National Gallery din Londra, vineri, la doar câteva ore după ce două membre ale acestui grup protestatar au fost condamnate la închisoare pentru comiterea unei fapte similare în 2022, informează Reuters, citat de Agerpres.

Cei trei activişti au aruncat cu supă de roşii peste tabloul "Sunflowers" deţinut de galeria londoneză - aceeaşi pictură care a fost vandalizată şi în urmă cu doi ani - şi peste un alt tablou din aceeaşi serie, care a fost împrumutat de la Philadelphia Museum of Art pentru o expoziţie temporară.

Reprezentanţii National Gallery din Londra au precizat că trei persoane au fost arestate şi că cele două tablouri nu au fost deteriorate.

Incidentul de vineri s-a produs la doar câteva ore după ce Phoebe Plummer, în vârstă de 23 de ani, şi Anna Holland, de 22 de ani, au fost condamnate pentru că au vandalizat cu supă de roşii acea operă de artă expusă la Londra, în octombrie 2022, înainte de a se lipi cu ajutorul unei substanţe adezive de peretele aflat sub celebrul tablou.

Potrivit procurorilor britanici, supa de roşii a cauzat deteriorări estimate la 10.000 de lire sterline (13.385 de dolari) la nivelul ramei tabloului, însă pictura - aflată în spatele unui geam de protecţie - a scăpat nevătămată şi a fost din nou expusă puţin mai târziu, în aceeaşi zi.

Cele două activiste ecologiste au declarat în instanţă că sunt nevinovate, dar au fost condamnate în urma unui proces care s-a desfăşurat la Southwark Crown Court din Londra, unde Phoebe Plummer a fost condamnată la doi ani de închisoare pentru prejudicii de natură penală. Anna Holland a primit o condamnare de 20 de luni de închisoare.

Judecătorul Christopher Hehir le-a spus lui Phoebe Plummer şi Annei Holland: "Voi două pur şi simplu nu aveaţi dreptul să faceţi ceea ce i-aţi făcut tabloului 'Sunflowers', iar aroganţa voastră de a gândi contrariul merită cea mai puternică condamnare".

Phoebe Plummer a declarat că a luat parte la acel protest ştiind foarte bine că ar fi putut fi arestată şi încarcerată, adăugând că a fost transformată într-un "prizonier politic", o afirmaţie despre care judecătorul a declarat că este "ridicolă" şi "auto-indulgentă".

"Este o ofensă la adresa multor oameni din alte părţi ale lumii care suferă persecuţii, închisoare şi uneori chiar moartea pentru convingerile lor", a declarat judecătorul Christopher Hehir.

De asemenea, Phoebe Plummer a fost condamnată vineri la o pedeapsă suplimentară de trei luni de închisoare, după ce a fost condamnată, separat, pentru infracţiunea relativ nouă de "interferenţă asupra utilizării unei infrastructuri naţionale esenţiale".

Sentinţa de vineri vine pe fondul unei represiuni mai ample a mişcărilor de protest în Marea Britanie şi în întreaga Europă.

Activiştii de la Just Stop Oil au organizat o serie de proteste intens mediatizate în ultimii ani, iar cinci membri ai acestei organizaţii ecologiste au fost trimişi la închisoare în luna iulie pentru cel puţin patru ani din cauza implicării lor într-o conspiraţie ce viza blocarea autostrăzii M25 din Londra. Acea sentinţă reprezintă una dintre cele mai lungi pedepse impuse vreodată pentru un protest non-violent în Regatul Unit.

×
Subiecte în articol: activisti vincent van gogh tablouri Londra
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close