Pentru mulţi, Papa Ioan Paul al II-lea este un om ce a schimbat lumea, dar şi un supravieţuitor. Suvernanul pontif a fost ţinta a trei tentative de asasinat. Una dintre ele, acum 20 de ani, a fost cât pe ce să-l răpună.
La 13 mai 1981, când Papa Ioan Paul saluta mulţimea, în piaţa Sfântul Petru din Vatican, un individ a deschis focul asupra lui. Asasinatul a eşuat, însă suveranul pontif a fost grav rănit, în abdomen. Cu greu şi-a revenit, pentru că glonţul i-a perforat colonul şi intestinul subţire. Rana i-a provocat probleme întreaga viaţă. De cealaltă parte, asasinul, Mehmet Ali Agca, un cetăţean turc, a ajuns la închisoare.
Adevăratul motiv al gestului său nebunesc nu e cunoscut nici azi. Agca era membru al unui grup de extremă dreaptă, Lupii Verzi şi era acuzat de uciderea unui jurnalist turc şi de două jafuri comise în anii 70. S-a spus însă că a fost omul sovieticilor, ce ar fi vrut să-l elimine pe papă. Dovada nu a fost găsită. Dar Ioan Paul l-a iertat. După 19 ani petrecuţi în închisoare în Italia, asasinul a fost extrădat în anul 2000 în Turcia, la un penitenciar din Istanbul. În 2006 a fost eliberat, pentru doar opt zile. A ajuns din nou la închisoare, la Ankara. Din 2010 însă este liber.
Papa Ioan Paul al II-lea a scăpat cu bine din alte două tentative de asasinat: una în 1982, la Fatima, în Portugalia, când un individ a vrut să-l înjunghie, cu o baionetă, iar cealaltă în 1995, în Filipine, când un grup radical musulman a plănuit un atac sinucigaş, ce a fost dejucat de poliţişti.