Antena 3 CNN Externe "Suveraniștii" lui Jordan Bardella și Viktor Orban au dat în judecată Parlamentul European, după ce au rămas fără funcții

"Suveraniștii" lui Jordan Bardella și Viktor Orban au dat în judecată Parlamentul European, după ce au rămas fără funcții

Parlament European
Sala de plen din Bruxelles a Parlamentului European. Foto: Profimedia Images
de A.I.    |    01 Oct 2024   •   22:21

Grupul politic suveranist "Patrioți pentru Europa" a dat Parlamentului European în judecată la Tribunalul General al Uniunii Europene.

Suveraniștii acuză faptul că au fost excluși de la împărțirea posturilor-cheie din parlament, ca urmare a unui aranjament al grupurilor politice care au format o majoritate în legislativul european, relatează Agerpres, care citează EFE.

Grupul Partidului Popular European (PPE), socialiștii (S&D), liberalii (Renew) şi Verzii au format o majoritate care a susținut-o pe Ursula von der Leyen pentru încă un mandat la conducerea Comisiei Europene.

De asemenea, aceste grupuri pro-europene au format, în paralel, și un "cordon sanitar" împotriva partidelor și grupurilor politice de extremă dreapta, naționaliste și eurosceptice.

În acest context, grupul nou creat "Patrioţi pentru Europa", al treilea ca mărime în legislatura rezultată din alegerile desfășurate în luna iunie, nu a obținut niciun post relevant în Parlamentul European.

Eurodeputații lui Bardella și Orban se plâng de discriminare

Conform algoritmului acestei instituții privind împărțirea funcțiilor, respectivului grup i-ar fi revenit două posturi de președinte la comisii și mai multe posturi de vicepreședinte.

Totuși, grupurile pro-europene care au format majoritatea au aranjat împărțirea funcțiilor în așa fel încât niciun eurodeputat de extremă dreapta să nu obțină vreun post de responsabilitate. Europarlamentarii grupului suveranist au fost, de asemenea, excluși din rândul vicepreședinților Parlamentului European.

"Dorim ca rezultatele alegerilor desfășurate democratic în statele membre să se reflecte în organele de conducere ale Parlamentului European fără nicio discriminare", se spune în comunicatul în care noul grup politic acuză încălcarea regulilor de procedură ale forului legislativ comunitar.

Plângerea înaintată Tribunalului General al Uniunii Europene a fost prezentată de eurodeputatul francez Jordan Bardella, lider al partidului "Adunarea Națională" (Rassemblement National, RN), și de eurodeputata ungară Kinga Gál, vicepreședinte al grupului şi membră a partidului Fidesz al premierului de la Budapesta, Viktor Orban.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close