Antena 3 CNN Externe Georgia Meloni și Viktor Orban nu se pot uni din cauza lui George Simion. Suveraniștii și Naționaliștii, rupți de partidul AUR

Georgia Meloni și Viktor Orban nu se pot uni din cauza lui George Simion. Suveraniștii și Naționaliștii, rupți de partidul AUR

mloni si orban hepta
Georgia Meloni i-a dat lui Viktor Orban un termen de șase luni pentru a o convinge să vină alături de ea. Sursa foto: Hepta
20 Iun 2024   •   18:33

Gruparea ECR, Suveraniștii din Parlamentul European, conduși de Giorgia Meloni, îi lasă la ușă pe deputații Fidesz ai lui Viktor Orban. Ideea unui grup mare care să unească Le Pen, Meloni și Orban a murit, scriu, joi, jurnaliștii de la Le Point. Unul dintre motive? George Simion și partidul lui. 

Cu 83 de deputaţi în loc de 66, grupul ECR (suveranişti), dominat de figura Giorgiei Meloni și polonezii de la PiS, și-a deschis porțile foștilor zemmouriști (Marion Maréchal, Guillaume Peltier și Laurence Trochu) care s-au alăturat astfel lui Nicolas Bay (deja membru). 

ECR a mai recrutat un ales din Partidul Danezilor, un ales bulgar din partidul „Există un astfel de popor” și cinci aleși din partidul român AUR (Alianța pentru Uniunea Românilor), care s-au clasat pe locul doi. în România cu 14 ,93%. AUR vrea să fie un partid care apără „familia, credința, patria și libertatea”.

Cel mai important lucru rămâne însă că negocierile dintre grupul ECR și Viktor Orban au eșuat, scrisu jurnaliștii francezi. Oficial, ECR nu-i va lăsa pe cei unsprezece deputați maghiari Fidesz să intre în grup până când Viktor Orban nu își va clarifica poziția cu privire la sprijinirea Ucrainei împotriva invaziei ruse. Cehii de la ODS, partidul True Finns și flamandii din N-VA sunt cei mai reticenți l prezența lui Viktor Orban alături de ei, din aceste motive geopolitice. Nici N-VA nu se simte confortabil cu pozițiile ultraconservatoare ale lui Orban. Suveraniștii au convenit să se analizeze ce va face Viktor Orban cu președinția sa maghiară a Consiliului Uniunii Europene, și să reexamineze chestiunea aderării acesteia la sfârșitul acestei perioade de probă de șase luni.

Poziție neconvingătoare în măsura în care partidul AUR, care a fost integrat în grupul Suveraniștilor deja, poartă și conflicte teritoriale serioase, iar liderul său, George Simion este suspectat că că ar fi  omul rușilor. De ce astfel de standarde duble?

AUR apără ideea unei României mai mari dincolo de granițele ei actuale. El pledează pentru reunificarea Moldovei și a Bucovinei ucrainene, care găzduiesc o minoritate română, cu teritoriul său. Nici măcar Viktor Orban nu și-a exprimat niciodată poziții atât de excesive față de minoritatea maghiară din Ucraina.

Mai mult, Fidesz consideră că partidul AUR este deschis anti-maghiar, ceea ce exclude, pentru moment, coabitarea acestora în cadrul grupului ECR.

Premierul ungar s-a visat ca „o pețitoare” între Giorgia Meloni și Marine Le Pen pentru a reuni suveraniştii ECR ​​și naționaliștii grupării ID. Acest proiect este mort. Grupul ID își continuă călătoria pe cont propriu. Viktor Orban s-ar putea alătura grupului ID însoțit de o mică delegație de noi partide. „Dar nu este exclus ca Orban să-și formeze propriul grup în Parlamentul European”, mărturisește o sursă maghiară, citată de Le Point.

În acest caz, va fi necesară reunirea a 23 de deputați din 7 naționalități diferite. Nemții din AfD, care au fost excluși din grupul ID, caută și ei să formeze un grup autonom. Fidesz nu are în vedere o alianță cu cei 15 aleși ai AfD, ceea ce complică lucrurile. Extrema dreaptă tinde să fragmenteze mai degrabă decât să se unească.

Marine Le Pen, cu cei 29 de adjuncți RN ai săi în grupul ID, câștigă noi membri, dar nu atât de mulți ca ECR. Vorbim de un grup de aproximativ 60-65 de deputați. „Dar cu alegerile legislative din Franța, nimeni nu are conducerea în negocierile parlamentare”, mărturisește o sursă internă.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
DNSC: „Amenințare cibernetică pentru utilizatorii Android”
x close