Violenţe la Londra, unde mii de protestatari s-au luptat cu forţele de ordine în cadrul unui protest faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvernul lui David Cameron. Presa din regat susţine că în stradă au fost aproximativ 300.000 de oameni, în timp ce organizatorii marşului au spus că, de fapt, au protestat 500.000. Toţi au ieşit în stradă la chemarea sindicatelor.
O filială a unei bănci (HSBC) a fost atacată de aproximativ 500 de protestatari, în centrul Londrei. De asemenea, un grup mai mic de manifestanţi a încercat să intre în magazine, însă au fost împiedicaţi de poliţişti. Un grup de manifestanţi a aruncat, apoi, cu pietre în hotelul Ritz din centrul capitalei Marii Britanii.
Alţi protestatari au spart vitrinele unor magazine, în care au încercat să intre, însă au fost opriţi de poliţişti. Protestatarii s-au ciocnit cu forţele de ordine în centrul Londrei, au aruncat în poliţişti cu bile cu vopsea şi becuri umplute cu amoniac.
Îngrijorată de evoluţia evenimentelor, poliţia le-a cerut comercianţilor din Piccadilly Circus să-şi închidă magazinele.
Totuşi, majoritatea participanţilor la "Marşul pentru Alternativă", aşa cum este el numit, sunt paşnici. Organizatorii protestului spun că peste 500,000 de oameni au mărşăluit în linişte din Embankment până în Hyde Park.
Marea Britanie a anunţat în noiembrie anul trecut cele mai dure măsuri de austeritate din ultimii 60 de ani. Aproape jumătate de milion de bugetari vor fi disponibilizaţi dintr-un total de şase milioane. Iar vârsta de pensionare va creşte până la 66 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, până în 2020. Acestea sunt doar câteva dintre motivele care i-au determinat pe oameni să iasă în stradă la Londra.
91 de miliarde de euro. Aceasta este suma care trebuie economisită din cheltuielile publice în următorii patru ani pentru a scoate Marea Britanie din criză. Oficialii spun că măsurile nu pot fi evitate deoarece ţara a înregistrat un deficit bugetar record.
Nici Regina Elisabeta nu va scăpa de măsurile de austeritate. Bugetul Casei Regale a fost redus cu 14% pentru anii 2012 şi 2013.
Iar afectate vor fi şi băncile. Guvernul britanic va impune o contributie permanenta pentru instituţiile bancare. Măsură ce stârneşte controverse.