Șișov conducea Casa Belarusă din Ucraina, un grup care îi ajuta pe bieloruși să fugă de persecuții.
Activistul din Belarus a plecat luni pentru o alergare obișnuită, dar nu s-a mai întors niciodată.
Prietenii l-au căutaut toată noaptea. El a fost găsit spânzurat marți dimineață într-o pădure din partea de est a orașului Kiev.
Poliția a deschis o anchetă și lucrează la două teorii, sinuciderea sau „crimă deghizată în sinucidere”.
Dar comunitatea bielorusă din Kiev este convinsă că a fost ucis de oameni legați de președintele Belarusului.
Alexander Lukashenko a fost reales președinte în august anul trecut, în cadrul unor alegeri văzute drept trucate.
Alegerile au provocat proteste pe scară largă și o represiune brutală a disidenței, determinând unii bieloruși să fugă în alte părți ale Europei, inclusiv în Lituania, Polonia și Ucraina.
Alexander, pe care Euronews l-a întâlnit marți seara la protestul din fața ambasadei bieloruse, crede că Șișov a fost ucis.
„În general, cred că este opera KGB (serviciile secrete din Belarus au păstrat același nume și după căderea comunismului) sau poate a serviciilor de securitate rusești. Cred cu siguranță că a fost o crimă, deoarece duminica trecută am vorbit cu el și el a fost foarte pozitiv în legătură cu continuarea muncii și lupta sa împotriva dictatorului ”, a spus Alexander, care îl cunoștea personal pe Șișov.
„Nu cred că este sinucidere. Nu este primul caz în acest sens”, a continuat Alexander.
Ambii bărbați au fugit din Belarus în toamna anului trecut, deoarece represiunea împotriva oponenților a devenit mai brutală.
Alexander a făcut ecou punctelor de vedere ale Casei bieloruse din Ucraina, care a spus că moartea lui Șișov este o „operațiune planificată” de către regimul belarus.
Această opinie a fost larg împărtășită între sutele de protestatari care au participat la protest, deși unii au spus că au nevoie de mai multe informații pentru a se hotărî.
„Probabil că a fost o crimă, din câte știu eu. Se pare că a fost o crimă, dar avem nevoie de mai multe informații, așa că acestea sunt gândurile mele deocamdată ”, a spus Illia.
În timp ce sinuciderea nu a fost încă exclusă, moartea lui Șișov este interpretată ca un mesaj clar de către exilații bieloruși la Kiev că aceștia nu se află pe un teritoriu sigur.
„Mă simt mai puțin în siguranță acum. Nu suntem la fel de activi ca Vitali, dar oricum, acest caz demonstrează că mulți oameni ar putea să nu fie la fel de siguri pe cât cred”, a spus Illia.
Un alt protestatar i-a spus unui jurnalist polonez că a simțit că devine paranoic înainte, dar moartea lui Șișov a arătat clar că paranoia sa era justificată.
„Acum, sper ... nu știu, dar cred că trebuie să salvăm mulți oameni aici. Sper într-o Belarusie democratică. Când Lukașenko va fi arestat, vom afla adevărul despre această situație”, a spus acesta.