Oficialii de la Sofia nu au dezvăluit încă numele celor doi bărbaţi, un canadian şi un australian, ambii cu descendenţă libaneză, care ar fi colaborat cu un al treilea, decedat accidental în timp ce încerca să amplaseze bomba în compartimentul de bagaje al autocarului plin cu turişti israelieni.
Tsvetanov a precizat că, după explozia bombei, cei doi suspecţi au fugit în România, anchetatorii descoperind un permis de conducere fals şi un card pentru asigurări sociale în oraşul Ţar Kaloyan. Pe respectivul card au fost găsite urme de ADN ale bărbatului decedat, acestea legându-l de cei doi fugari.
Din România, suspecţii au zburat în Turcia, înainte de merge în Liban, dar Tsvetanov nu a precizat dacă aceştia se află în continuare acolo sau dacă au fost emise mandate de arestare pe numele lor.
Oficiali din cadrul agenţiilor de securitate şi a serviciilor de informaţii din mai multe ţări colaborează pentru a-i găsi pe presupuşii membri Hezbollah, bănuiţi că au organizat atentatul de anul trecut.
Canada şi Australia se numără printre ţările care colaborează cu anchetatorii bulgari.
Jason Kenney, ministrul canadian pentru Cetăţenie, Imigraţie şi Multiculturalism, le-a declarat reporterilor, miercuri, la Ottawa, că suspectul canadian s-a mutat în această ţară la vârsta de opt ani, a obţinut cetăţenie după câţiva ani şi apoi a plecat când avea 12 ani.
„Înţeleg că s-ar fi întors în Canada de câteva ori de atunci", a spus Kenney
Într-o declaraţie susţinută miercuri, Bob Carr, ministrul australian de Externe, a declarat că „Poliţia Federală Australiană a colaborat cu autorităţile bulgare în urmărirea celor responsabili de atac".
Oficialii libanezi au anunţat de asemenea că au o colaborare cu Bulgaria în acest caz.
„Mai multe discuţii vom avea imediat ce vom primi toate documentele legate de acest subiect din partea procuraturii bulgare", a explicat preşedintele libanez Michel Suleiman.
Autorităţile bulgare au anunţat marţi că două persoane care aveau legături cu mişcarea libaneză Hezbollah au fost implicate în atentatul cu bombă produs în luna iulie a anului trecut în Bulgaria, la Burgas
Concluziile la care au ajuns investigatorii din Bulgaria ar putea deschide drumul pentru ca Uniunea Europană să se alăture Statelor Unite şi să plseze gruparea şiită susţinută de Iran pe lista neagră a organizaţiilor teroriste.
Până acum, nu exista nicio dovadă clară că Hezbollah ar fi fost implicată într-un atac pe teritoriul UE, însă raportul prezentat marţi de oficialii bulgari schimbă radical situaţia.