La această sumă se adaugă banii proveniţi din traficul de carne vie, contrabanda cu antichităţi şi răscumpărările de sute de mii sau milioane de dolari primite în schimbul străinilor răpiţi. În plus, organizaţia primeşte şi donaţii de la diverse personaje dubioase.
Teroriştii autointitulaţi "Stat Islamic" au câteva surse de finanţare foarte eficiente. Exploatează resursele de petrol din teritoriile ocupate, fac contrabandă cu antichităţi, trafic de carne vie şi cer răscumpărări de sute de mii sau milioane de dolari pentru eliberarea celor răpiţi.
Traficul de carne vie este una dintre cele mai crude metode prin care teroriştii obţin bani.
Şi răscumpărările obţinute după răpiri aduc sume importante. Pentru cetăţeni europeni sau americani se cer sute de mii sau chiar milioane de dolari.
Cei mai multi bani vin, însă, de pe piaţa neagră cu produse petroliere.
Islamiştii controlează aproximativ 60% din capacitatea de producţie de ţiţei a Siriei şi 10 la sută din cea a Irakului. Barilul se vinde şi la jumătate din pieţul oficial al burselor.
Petrolul susţine războiul şi asigură jihadiştilor influenţă majoră asupra vecinilor. Coaliţia internaţională susţinută de SUA bombardează tot mai mult obiectivele petroliere ale ISIS.
În zonele controlate de Statul Islamic au fost impuse taxe pentru aproape orice. Un drum cu autobuzul este plătit de două ori, o dată prin bilet şi apoi printr-o suprataxă a islamiştilor. Şi o parte din agricultura siriana este controlată de membrii grupării teroriste.
Mulţi bani vin şi din donaţii de la oameni influenţi din lumea arabă, în special. Trezoreria Statelor Unite ale Americii a dat publicităţii recent o listă a celor care au finanţat organizaţia teroristă. Cetăţenilor americani li s-a interzis să facă afaceri cu personajele de pe listă. Este vorba în special de musulmani din zona arabă, dar şi de europeni, pakistanezi, ceceni şi indonezieni.
După atentatele din Paris, liderii occidentali spun "Daesh" când se referă la ISIS. Este un cuvânt care îi enervează pe islamiţti. DAESH este un acronim din arabă pentru statul islamic, dar este interzis în teritoriile controlate de terorişti.
Francezii folosesc acest termen din 2014, iar David Cameron i-a rugat pe cei de la BBC să folosească "Daesh" de acum înainte. Denumirea de Stat Islamic ar da, într-un fel, legimitate teroriştilor.