România se vede nevoită să accepte multe dintre „extravaganţele” Ungariei, pentru că avem nevoie de această ţară ca să intrăm în Schengen şi pe cale terestră. Potrivit unor surse, oficialii de la noi nu vor boicota reuniunile organizate de președinția ungară a Consiliului Uniunii Europene, așa cum fac alte state.
Surse din Ministerul de Externe spun că România nu va participa în perioada următoare la boicotarea acțiunilor Budapestei și a Ungariei la președinția UE.
Acest boicot a fost pus la cale inclusiv de Comisia Europeană, care le-a recomandat comisarilor să nu participe la acțiuni organizate de Budapesta.
România, însă, are un interes direct, pentru că în toamnă va avea loc Consiliul JAI, în care se va discuta intrarea cu granițele terestre în spațiul Schengen. Până acum, țara noastră a intrat în Schengen doar cu granițele maritime și cele aeriene, în luna martie a acestui an.
Ungaria a promis că va susține acest demers, prin punerea pe ordinea de zi a Consiliului JAI din toamnă.
Orban a vizitat Moscova la începutul lunii iulie, ca parte a ceea ce el a numit o „misiune de pace” pentru a discuta cu Vladimir Putin condițiile care ar putea pune capăt războiului Rusiei împotriva Ucrainei.
Vizita a zguduit Bruxelles-ul și capitalele Uniunii Europene, deoarece a avut loc la câteva zile după ce Ungaria a preluat conducerea președinției Consiliului UE, iar Orban a sugerat că reprezintă blocul în ansamblu.
„Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a scris șeful Consiliului European Charles Michel pe X la începutul lunii iulie.
Declarația aprobată de Parlamentul European „consideră că vizita reprezintă o încălcare flagrantă a tratatelor și a politicii externe comune a UE, inclusiv a principiului cooperării sincere”, susținând în același timp că Orban nu avea dreptul să reprezinte UE și în același timp „să încalce pozițiile comune ale UE”.