Antena 3 CNN Externe BBC: Mossadul a plantat explozibili în pagerele Hezbollah. Au fost detonate printr-un mesaj, mai devreme decât era planificat

BBC: Mossadul a plantat explozibili în pagerele Hezbollah. Au fost detonate printr-un mesaj, mai devreme decât era planificat

A.I.
4 minute de citit Publicat la 11:25 18 Sep 2024 Modificat la 13:46 18 Sep 2024
pager dupa explozie
Mii de persoane au fost rănite în Liban și în Siria de explozia pagerelor, aparent minate cu explozbili. Nouă persoane au fost ucise în deflagrații. Sursă foto: X@palestine_news5

Exploziile din capitala Libanului și din alte câteva zone ale țării, care s-au produs marți, în jurul orei 15:45, au administrat o lovitură dură mișcării pro-iraniene Hezbollah, activă în Liban.

Firass Abiad, ministrul Sănătății de la Beirut a anunțat, miercuri, un bilanț actualizat, potrivit căruia deflagrațiile s-au soldat cu 12 morți, inclusiv doi copii. Aproximativ 300 de persoane sunt în stare critică, iar medicii din spitalele libaneze au efectuat aproape 500 de operații, cele mai multe la ochi și față, dar și la mâini.

Potrivit BBC, Mossad - agenția de spionaj israeliană - a plasat explozibili în mii de pagere Hezbollah, care au fost importate cu luni în urmă.

Marți după-amiază, martorii au relatat că au văzut fum ieșind din buzunarele victimelor și au auzit mici detonații care semănau cu focurile de armă sau cu exploziile articolelor pirotehnice. După primele detonații, exploziile au continuat timp de aproximativ o oră, numeroși răniți fiind transportați la spitale.

Pagerele sunt dispozitive de telecomunicații cu care Hezbollah credea că se poate sustrage supravegherii Israelului. Presa internațională a scris că aparatele explozive purtau marca producătorului taiwanez Gold Apollo.

Inițial s-a luat în calcul o supraîncălzire accidentală a bateriilor acestor dispozitive, urmată de explozia lor. Însă amploarea și aparenta coordonare a incidentului au exclus acest scenariu. 

În acest context, atenția analiștilor s-a orientat asupra lanțului de aprovizionare aferent acestor aparate. Asta ar presupun manipularea pagerelor în timpul fabricării lor sau în timpul transportului.

Un fost expert în muniții al armatei britanice a declarat pentru BBC, la adăpostul anonimatului, că dispozitivele ar fi putut fi asamblate cu 10 până la 20 de grame de explozibil militar, ascuns în interiorul unei componente electronice false. Armarea pagerului pentru explozie s-ar fi făcut prin intermediul unui mesaj, potrivit acestui expert.

Șeful Hezbollah, Hassan Nasrallah, nu a fost rănit în explozii. În schimb, ambasadorul iranian în Liban a suferit răni ușoare.

Hezbollah și guvernul libanez au acuzat Israelul pentru explozii

Ministrul libanez al Sănătății, Firass Abiad, a declarat că majoritatea rănilor victimelor au fost localizate la nivelul mâinilor și feței. El a menționat, de asemenea, că unii dintre răniți s-au ales cu membrele amputate, iar alții au fost răniți la nivelul cutiei toracice. 

"Marea majoritate a persoanelor care s-au prezentat la urgențe erau îmbrăcate în civil, astfel încât este dificil să spunem dacă aparțin unei anumite entități, cum ar fi Hezbollah sau altele. Dar vedem printre ei oameni în vârstă sau oameni foarte tineri, precum copilul care, din păcate, a murit. Iar unii dintre ei sunt lucrători în domeniul sănătății", a spus ministrul libanez.

În Siria, 14 persoane au fost rănite în explozii similare, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului, un grup cu sediul în Marea Britanie.

Până în prezent, exploziile din Liban și Siria nu au fost revendicate, dar prim-ministrul libanez Najib Mikati și gruparea Hezbollah au dat vina pe Israel.

Mikati a declarat că exploziile reprezintă "o încălcare gravă a suveranității libaneze și o crimă după toate standardele".

Hezbollah a promis să se răzbune pentru uciderea și rănirea membrilor săi.

Hezbollah a optat pentru pagere în detrimentul telefoanelor "nesigure"

BBC amintește că gruparea Hezbollah s-a bazat în mare măsură pe pagere ca mijloc de comunicare, pentru a încerca să evite localizarea membrilor săi de către Israel, prin intermediul telefoanelor mobile.

Riscul utilizării telefoanelor mobile este cunoscut de membrii mișcării proiraniene încă din 1996. Atunci, Yahya Ayyash, un membru Hamas specializat în construcția dispozitivelor explozive, a fost ucis de propriul telefon, minat de agenți israelieni.

La modă în SUA și Europa în anii '90 din secolul trecut, pagerele sunt dispozitive de telecomunicații fără fir care primesc și afișează mesaje alfanumerice sau vocale. 

Specialiștii le consideră fiabile pentru transmiterea de mesaje în zone îndepărtate, necesarul de infrastructură pentru propagarea unui semnal care transmite doar text sau voce fiind considerabil mai redus decât în cazul rețelelor moderne de telefonie.

Explozia pagerelor Hezbollah, declanșată de Israel mai devreme decât planificase inițial.

Agenția israeliană de spionaj, Mossad, a declanșat explozia pagerelor purtate de membrii Hezbollah mai devreme decât își planificase inițial, relatează BBC.

Mii de pagere au fost "minate" de Mossad, înainte de a fi importate de gruparea activă în Liban, după cum a declarat pentru BBC o sursă de securitate din această țară.

Publicația Axios citează, la rândul său, surse israeliene și americane care spun că exploziile urmau să se declanșeze la începutul unei ofensive "totale" a statului evreu împotriva Hezbollah.

Însă gruparea pro-iraniană ar fi aflat, recent, de planul israelian, iar decidenții din statul evreu a hotărât să provoace detonațiile cât timp acestea încă puteau face victime printre militanții din Liban.

"A fost ceva de genul 'acum sau deloc'", a spus un oficial american pentru Axios.

Între timp, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a decis să se adreseze adepților săi în cursul zilei de joi, potrivit unei declarații a grupării, citate de BBC.

Nasrallah va vorbi la ora 17 (ora României) în legătură cu "ultimele evoluții", arată sursa citată.

×
TOP articole
x close