Antena 3 CNN Externe Surse: Băncile elene vor fi recapitalizate în următoarele zile. De ce sumă vor beneficia

Surse: Băncile elene vor fi recapitalizate în următoarele zile. De ce sumă vor beneficia

Surse: Băncile elene vor fi recapitalizate în următoarele zile. De ce sumă vor beneficia
Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    22 Mai 2012   •   19:46

Fondul European de Stabilitate Financiară (EFSF) va recapitaliza cu 18 miliarde de euro băncile din Grecia, în următoarele zile, a declarat marţi o sursă bancară elenă.

"Furnizarea fondurilor va avea loc în următoarele zile, după efectuarea formalităţilor necesare", a spus sursa, potrivit AFP.

Cele 18 miliarde de euro fac parte dintr-o sumă de 25 de miliarde de euro, acordată de EFSF Fondului Elen de Stabilitate, destinată recapitalizării băncilor greceşti care au înregistrat pierderi de 28 de miliarde de euro în urma restructurării datoriilor Greciei, în luna martie.

Restructurarea datoriilor Greciei către creditorii privaţi prin intermediul unui schimb de obligaţiuni a dus la ştergerea unor datorii de 107 miliarde de dolari.

Operaţiunea a provocat creditorilor privaţi, respectiv băncilor, companiilor de asigurări şi fondurilor de hedging, pierderi echivalente cu 70% din valoarea obligaţiunilor elene deţinute.

Băncile elene au fost cele mai expuse la obligaţiunile suverane ale Greciei, astfel că în prezent au nevoie urgentă de lichidităţi, în condiţiile în care sunt slăbite şi de retragerile aproape continue de depozite de către clienţi.

Susţinerea şi recapitalizarea băncilor elene, care ar trebui să se încheie în septembrie, este prevăzută în cel de-al doilea program de ajutor aprobat Greciei în martie de către zona euro şi FMI şi constă în furnizarea a 30 de miliarde de euro din partea EFSF.


×
Subiecte în articol: Grecia
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close