Antena 3 CNN Externe Suporterii FPO au sărbătorit în centrul Vienei scorul partidului de extremă dreaptă. Adversarii au afişat bannere anti-nazism

Suporterii FPO au sărbătorit în centrul Vienei scorul partidului de extremă dreaptă. Adversarii au afişat bannere anti-nazism

Herbert Kikl
Herbert Kikl este liderul politic care a schimbat scena alegerilor în Austria. Sursa foto: Getty Images.
de Mihai Paul    |    30 Sep 2024   •   09:42

Partidul de extremă dreaptă FPO a obținut la numărătoarea parţială 28,8% din voturi în fața celor 26,3% ale Partidului Popular de centru-dreapta la alegerile din Austria după ce a capitalizat temerea populaţiei faţă de Islam, imigraţie şi atentate teroriste.

Cancelarul Karl Nehammer a calificat rezultatul drept "amar" iar ministrul apărării crede că acesta este un semnal de alarmă, ambii făcând parte din Partidul Popular, care s-a clasat pe locul doi, conform The Guardian.

În cazul în care FPÖ, aliaţi cu partidul din Ungaria al lui Viktor Orban, reușește să construiască o coaliție, Uniunea Europeană s-ar confrunta cu un bloc populist eurosceptic care ar cuprinde Austria, Ungaria și Slovacia și, posibil, Republica Cehă după alegerile de anul viitor. Este pentru prima oară după Al Doilea Război Mondial când un partid ce îşi are rădăcinile în partidul nazist câştigă alegerile în Austria, scriu cei de la Politico.eu.

La începutul acestei luni şi partidul german anti-migranți Alternativa pentru Germania a înregistrat câștiguri semnificative în alegerile regionale. Aceste rezultate surprinzătoare au urmat victoriei de anul trecut a lui Geert Wilders, liderul politic olandez de dreapta, în alegerile naționale din Țările de Jos, și ascensiunii la putere a liderei italiene Giorgia Meloni în Italia. 

Extrema dreaptă a obținut duminică cele mai multe voturi în cadrul unor alegeri austriece, pentru prima dată după epoca nazistă, Partidul Libertății (FPÖ) profitând de un val de furie publică față de migrație și costul vieții pentru a învinge Partidul Popular (ÖVP), de centru-dreapta.

FPÖ, partid pro-Kremlin și anti-islam, a obținut 29,2% din voturi, devansând ÖVP, partidul de guvernământ al cancelarului Karl Nehammer, pe locul al doilea, cu 26,5%, conform rezultatelor aproape complete. 

Suporterii FPO au sărbătorit în centrul Vienei în stilul tradiţional, cu bere, recunoscând însă că le va fi greu să aibă foarte curând un guvern. Au existat şi protestatari, din partea partidului de centru-dreapta care au afişat bannere cu mesajul "Kikl e un nazist". 

Austria a urmat astfel trendul început în Germania, acolo unde AfD, partidul german de extremă dreapta a capitalizat aceleaşi temeri ale populaţiei pentru a câştiga voturi.

Partidul social-democrat de opoziție a obținut cel mai slab rezultat din istoria sa - 21% - în timp ce partidul liberal NEOS a obținut aproximativ 9%. În ciuda inundațiilor devastatoare provocate luna aceasta de furtuna Boris, care au adus în prim-plan criza climatică, Verzii, parteneri juniori în coaliția guvernamentală, au obținut 8,3%, situându-se pe locul cinci.

Partidul Comunist și partidul apolitic Beer aveau puține șanse să treacă de pragul de 4% pentru reprezentare. Prezența la vot a fost ridicată, de aproximativ 78%.

Profitând de o creștere a dreptei în multe părți ale Europei și luându-l drept model pe Viktor Orbán din Ungaria, FPÖ a capitalizat temerile legate de migrație, azil și criminalitate, amplificate de anularea în august a trei concerte Taylor Swift la Viena din cauza unui presupus complot terorist islamist.

Inflația în creștere, creșterea economică slabă și resentimentele persistente față de măsurile stricte luate de guvern în timpul Covid au dus la o creștere uriașă a sprijinului pentru FPÖ de la ultimele alegeri din 2019.

Candidatul său principal polarizator, Herbert Kickl, care a făcut campanie folosind sloganul „cancelarul poporului” folosit cândva pentru a-l descrie pe Adolf Hitler, născut în Austria, a declarat că este pregătit să formeze un guvern cu „fiecare” dintre partidele din parlament.

„Astăzi am scris împreună o bucată de istorie”, a declarat el în fața susținătorilor partidului din Viena. „Am deschis o ușă către o nouă eră”.

„Nu trebuie să ne schimbăm poziția, pentru că am spus întotdeauna că suntem pregătiți să conducem un guvern, suntem pregătiți să promovăm această schimbare în Austria alături de oameni”, a declarat Kickl într-o apariție alături de alți lideri de partid la televiziunea publică ORF. „Celelalte partide ar trebui să se întrebe care este poziția lor în ceea ce privește democrația”, a adăugat el.

Nehammer a calificat rezultatul drept „amar”, în timp ce ministrul său al apărării, Klaudia Tanner, a recunoscut că eșecul pentru partidele de guvernământ a fost un „semnal de alarmă”.

Deoarece nu a reușit să obțină majoritatea absolută, FPÖ va avea nevoie de un partener pentru a guverna. Spre deosebire de celelalte partide centriste, ÖVP nu a exclus posibilitatea de a coopera cu extrema dreaptă în următorul guvern, așa cum a făcut-o de două ori în trecut în alianțe care au rupt tabuuri politice la nivel național.

 

×
Subiecte în articol: Austria kikl Orban eurosceptic
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close