La eveniment, care se va desfăşura într-un luxos complex hotelier din Newport, în apropiere de Cardiff, vor participa şefi de stat şi de guvern din 28 de ţări membre ale NATO, precum şi lideri din 33 de ţări partenere ale Alianţei şi din state care participă la misiunea din Afganistan.
Printre participanţi se numără preşedintele SUA, Barack Obama, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman van Rompuy, dar şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, care s-a pronunţat recent pentru reluarea procesului de apropiere către NATO a ţării sale.
Tema principală a summitului o reprezintă retragerea grosului trupelor internaţionale din Afganistan după 12 ani de război, însă, foarte probabil, dezbaterile şi reuniunile bilaterale să se concentreze pe criza din Ucraina.
NATO a cerut Rusiei să pună capăt „acţiunilor militare ilegale” în Ucraina şi nu a exclus posibilitatea unei aderări a Ucrainei la NATO. De altfel, în timpul summitului de la Bucureşti, din 2008, liderii Alianţei au convenit că este normal ca Ucraina să se alăture NATO, lucru care a provocat iritarea Rusiei. Planul a fost însă abandonat, după ce, în 2010, puterea de la Kiev a fost preluată de regimul prorus condus de Viktor Ianukovici.
Potrivit unui purtător de cuvânt al NATO, citat de agenţia EFE, la reuniunea din Ţara Galilor vor fi discutate „agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar şi riscurile de securitate venite dinspre sud, mai precis instabilitatea din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii”.
Mai mulţi analişti militari consideră că summitul de la Newport este cel mai important din istoria de 65 de ani a Alianţei, în timp ce gazdele britanice consideră evenimentul ca fiind „vital”, precizând că, în timpul dezbaterilor, vor fi discutate ameninţările la adresa securităţii naţionale a ţărilor membre ale NATO, de la atacuri cibernetice la terorism.
De asemenea, de pe ordinea de zi a summitului nu va lipsi ofensiva din nordul Irakului a grupării radicale jihadiste Stat Islamic.
Summitul din Ţara Galilor, a cărui securitate va fi asigurată de circa 9.500 de poliţişti britanici, va fi ultimul pentru actualul secretar general, Anders Fogh Rasmussen. Mandatul de cinci ani al fostului premier danez se va încheia la 1 octombrie, locul său urmând să fie luat de norvegianul Jens Stoltenberg.