Antena 3 CNN Externe Summit UE-Rusia. Acord de principiu

Summit UE-Rusia. Acord de principiu

Summit UE-Rusia. Acord de principiu
18 Mai 2007   •   08:03
UPDATE: Participanţii la summitul UE-Rusia au ajuns la un acord în aproape toate problemele, cu excepţia celor economice cu anumite ţări, a declarat şeful statului rus Vladimir Putin la conferinţa de presă organizată vineri la Samara pe Volga, la încheierea reuniunii menţionate, informează ITAR-TASS. 'Am ajuns la înţelegere în aproape toate problemele, cu excepţia celor acute, care necesită cercetări şi muncă suplimentară. Şi, de regulă, acestea sunt probleme din sfera egoismului economic al unei sau altei ţări europene', a afirmat preşedintele rus, care a apreciat drept neadevărate opiniile potrivit cărora părţile nu s-au pus de acord asupra niciunei probleme. 'Am convenit asupra cooperării în domeniul vamal, în sfera luptei împotriva infracţionalităţii şi a drogurilor', a mai spus Vladimir Putin. 'Sunt înţelegeri multe şi diverse, care vor fi, fără îndoială, în folosul tuturor cetăţenilor Uniunii Europene şi Rusiei', a adăugat el.

Liderii ruşi şi europeni se întâlnesc la Samara, în sudul Rusiei, pentru o reuniune de două zile. De pe agenda conferinţei nu lipsesc subiectele sensibile precum amplasarea scutului american anti-rachetă în Europa de Est sau statutul provinciei Kosovo. Summitul s-a deschis joi seară cu un dineu informal la care au participat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin şi cancelarul german, Angela Merkel.

Summitul Uniunea Europeană - Rusia este marcat de tensiuni, legate de amplasarea scutului american antirachetă în Europa de Est şi de polemica stârnită în Estonia, după mutarea monumentului sovietic din centrul capitalei Talin. Un alt subiect sensibil este statutul privind independenţa provinciei Kosovo, un proiect refuzat de Kremlin. Oficialii estonieni şi cei polonezi au cerut anularea summit-ului, însă Germania, ţară care deţine preşedinţia Uniunii Europene, a insitat ca reuniunea să aibă loc datorită importanţei economice şi politice în menţinerea legăturilor cu Rusia.

Negocierile privind un nou acord de parteneriat Uniunea Europeană - Rusia, au fost blocate la sfârşitul anului 2006, de conflictul ruso-polonez după embargoul impus Varşoviei, când Moscova a interzis importurile de carne din Polonia. Ridicarea embargoului ar permite relansarea dialogului între autorităţile de la Bruxelles şi cele de la Moscova pentru probleme legate de energie, cooperare economic şi respectarea drepturilor omului.

Antena 3 & Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close