Preşedintele rus Dmitri Medvedev s-a întâlnit cu liderii UE, luni, pentru un summit umbrit însă de criza economică din zona euro, dar care este menit a rezolva vechile dispute privind vizele şi comerţul.
Întâlnirea din oraşul sudic Rostov-na-Don este prima dintre Medvedev şi preşedintele UE, Herman Van Rompuy, care conduce organizaţia de la intrarea în vigoare a noului Tratat de la Lisabona.
Aceştia au fost însoţi la o cină informală de şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în cel de-al 25-lea summit Rusia - UE.
Summitul este menit a depăşi disputele geopolitice- cu Moscova şi Bruxelles implicare în probleme economice- pentru a rezolva relaţiile comerciale, vizele şi preocupările UE pentru dependenţa de livrările ruseşti de energie.
Un comunicat al Kremlinului arăta că summitul ar trebui să aducă un "proiect concret de acord pentru anularea cerinţelor de vize".
Rusia, care doreşte de mult călătorii fără vize pentru cetăţenii săi în Europa, şi-a exprimat iritarea pentru aceste bariere, subliniind că problemele de imigraţie ale blocului vin de la sud, nu de la graniţele estice.
Kremlinul este interesat şi de investiţiile UE şi know-how pentru modernizarea economiei ruse, după ce criza economică a demonstrat dependenţa ei de exporturile de hidrocarburi.
Totuşi, summitul vine în momentul în care UE se confruntă cu diviziuni interne pe marginea crizei datoriei din Grecia şi un euro în scădere- probleme ce au fost remarcate şi în Rusia, care deţine aproape jumătate din masivele sale rezerve în euro.
"UE trăieşte un moment critic în istoria sa," arăta viceministrul rus de externe, Alexander Gruşko. "Urmărim cu atenţie cum se străduieşte să rezolve crizele financiare ce au afectat mai multe state membre."
Securitatea energetică va fi de asemenea o chestiune importantă, arăta Kremlinul.
Summiturile Rusia-UE au loc de două ori pe an- o dată în Rusia şi apou în ţara care deţine preşedinţia prin rotaţie a UE.
Printre punctele atinse se vor mai afla procesul de pace din Orientul Mijlociu, Afganistan şi Pakistan, programul nuclear iranian şi probleme europene, precum reunificarea Ciprului, independenţa Kosovo, republica separatistă moldoveană Transnistria şi fostele republici sovietice.
Antena3.ro