Antena 3 CNN Externe Summit NATO la Washington. Primul obiectiv major al aliaților

Summit NATO la Washington. Primul obiectiv major al aliaților

Summit NATO la Washington. Primul obiectiv major al aliaților
Foto: nato.int
de Radu Tudor    |    25 Iun 2024   •   08:00

În perioada 9-11 iulie, la Washington, are loc Summitul NATO. Reuniunea îi va aduce la laolaltă pe cei 32 de lideri aliați, care care sunt așteptați să ia decizii extrem de importante, printre care și alegerea viitorului Secretar General al NATO.

Trei obiective majore ale Summit-ului NATO de la Washington 9-11 iulie au fost definite de actualul Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Astăzi, vorbim despre primul obiectiv al Summitului: descurajarea și apărarea, activitatea de bază a NATO.

Prezența militară a Statelor Unite în Europa rămâne esențială pentru securitatea și stabilitatea continentului european. Europenii fac mult mai mult pentru securitatea lor colectivă decât acum câțiva ani. Ei conduc grupuri de luptă pregătite, în partea de est a Alianței. Au sporit pregătirea forțelor lor. Ei au întărit NATO, alăturându-se Alianței noastre armatele finlandeze și suedeze, de înaltă capacitate. Iar europenii își măresc cheltuielile pentru apărare până la niveluri record.

Când ne-am luat angajamentul de a investi 2% din PIB în apărare la Summit-ul NATO din Țara Galilor din 2014, doar trei Aliați au îndeplinit acest reper – și anume Statele Unite, Grecia și Regatul Unit. Cu doar cinci ani în urmă, erau mai puțin de 10 Aliați care cheltuiau 2% din PIB pentru apărare. Anul acesta, peste 20 de Aliați vor cheltui cel puțin 2% din PIB pentru apărare.

Acest lucru este bun pentru Europa și bun pentru America. Mai ales că o mare parte din acești bani în plus sunt cheltuiți în Statele Unite. NATO creează o piață pentru vânzările de apărare. În ultimii doi ani, mai mult de două treimi din achizițiile europene de apărare au fost făcute cu firme din SUA. Adică contracte în valoare de peste 140 de miliarde de dolari cu companii de apărare din SUA. Deci, NATO este bună pentru securitatea SUA, bună pentru industria SUA și bună pentru locurile de muncă din SUA. 

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Salariul minim crește la 3.700 de lei. Câți bani primesc angajații, de azi
x close