Lucrările Summit-ului au fost impulsionate după ce Turcia, pe de o parte, și Finlanda și Suedia, de cealaltă parte, au aplanat diferendul în virtutea căruia Ankara amenința să blocheze aderarea celor două state nordice, notează CNN.
Concret, președintele american a anunțat următoarele:
- Desfășurarea unei brigăzi suplimentare, pe bază rotativă, în România, ceea ce înseamnă încă 3.000 de militari
- Crearea unui Cartier General permanent în Polonia pentru Corpul 5 al armatei americane
- Desfășurarea a două brigăzi suplimentare de aparate F-35 în Marea Britanie
- Îmbunătățirea desfășurării rotative în zona statelor baltice
El a reconfirmat anunțul făcut cu o zi în urmă, privind creșterea numărului navelor la baza de distrugătoare din Spania, de la 4 la 6 distrugătoare.
"Împreună cu aliații noștri, ne vom asigura că NATO este pregătită să înfrunte toate amenințările, din toate direcțiile, pe pământ, în aer și apă", a spus Biden, adăugând că eforturile susținute ale aliaților demonstrează că NATO este "mai necesară și mai importantă ca niciodată".
"Vestea importantă pentru România este că SUA vor dezvolta un centru de comandă al implicării americane pe Flancul Estic în grupurile de luptă și în Forța de reacție rapidă a NATO.
Asta înseamnă că, pentru prima oară, va exista o bază permanentă într-un stat din Europa de Est care să implice efortul aliat.
În plus, prezența a șase, în loc de patru, distrugătoare în baza navală de la Rota, Spania, va putea asigura executarea unor misiuni în Mediterana și, mai departe, în Marea Neagră, în vederea întăririi componentei de apărare și descurajare pe Flancul Estic", a explicat realizatorul și analistul militar Radu Tudor la Antena 3.