Antena 3 CNN Externe Începe cel mai important summit NATO din ultimele decenii. Aliații sunt apăraţi la Vilnius de baterii de rachete Patriot | Ce se întâmplă cu Ucraina

Începe cel mai important summit NATO din ultimele decenii. Aliații sunt apăraţi la Vilnius de baterii de rachete Patriot | Ce se întâmplă cu Ucraina

Cel mai important summit NATO din ultimele decenii începe astăzi, în capitala lituaniană Vilnius, în condițiile în care Rusia continuă, de peste 500 de zile, războiul său în Ucraina.

Stoltenberg Nauseda
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Iul 2023   •   08:18

Vilnius s-a transformat în cel mai bine păzit oraș din Europa, fiind apărat cu baterii de rachete Patriot, plasate la doar 30 de kilometri de granița cu Belarus şi la 160 de kilometri de frontiera cu Rusia.

Înaintea summit-ului, aliații au ajuns, luni, la un acord asupra unor planuri regionale care detaliază modul în care organizația militară va răspunde la un atac rusesc.

Tot luni, președintele american Joe Biden a ajuns în capitala lituaniană și a salutat mulțimea.

Citește și: Ușa NATO s-a deschis pentru Suedia. Ce a primit președintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a debloca procesul

Biden a fost întâmpinat de oficialii lituanieni, în frunte cu președintele Gitanas Nauseda. Măsurile speciale de securitate sunt vizibile la tot pasul în capitala statului baltic.

"Traficul este blocat în totalitate, poliția se află în fiecare intersecție, pentru a nu exista breșe de securitate. Președintele american are întâlniri extrem de importante în Lituania. Vor fi decizii importante inclusiv pentru România, în legătură cu trupele americane de pe teritoriul țării noastre", a transmis corespondentul Antena 3 CNN, Corina Matlinschi.

Agenda summit-ului de la Vilnius va fi marcată de subiectul aderării Ucrainei la NATO. Aliații încearcă să schițeze o nouă relație cu Kievul, dar, până la aderarea efectivă, nu se va pune problema ca Ucraina să se afle sub umbrela articolului 5, care garantează apărarea colectivă în caz de atac asupra unui membru.

Până la eventuala aderare, Ucraina nu va fi apărată de Articolul 5 din Tratatul NATO

"Va fi creat Consiliul NATO-Ucraina, ceea ce reprezintă un lucru important. Prin intermediul acestui consiliu, în caz de urgență, Ucraina va avea dreptul de a convoca aliații. Este, desigur, o forță politică destul de importantă, aș spune, pentru Ucraina. Acum, evident, 'oul de aur', dacă pot să mă exprim astfel, Articolul 5 nu va fi acolo", arată Bruno Lete, senior analist la German Marshall Fund.

Discuțiile au loc in contextul în care Volodimir Zelenski a făcut presiuni pentru ca țara sa să primească o invitație formală de aderare în cadrul reuniunii.

Jens Stoltenberg a fost însă foarte clar: atâta vreme cât războiul continuă, Ucraina nu poate deveni membru al Alianței, iar la summit nu se va face o astfel de invitație.

Înaintea summitului NATO, Vilnius a fost transformat într-o fortăreață. Trei baterii germane de apărare antiaeriană PATRIOT au fost desfășurate pentru a proteja reuniunea în timp ce avioanele de vânătoare vor asigura securitatea aeriană.

Foto: Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, președintele lituanian Gitanas Nauseda (în plan secund) susțin o conferință de presă comună la Vilnius, înaintea summitului NATO, 10 iulie 2023

×
Subiecte în articol: Ucraina NATO Vilnius Articolul 5 Joe Biden
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close