Anton Gherșcenko, un consilier al ministrului de Interne de la Kiev, a recunoscut aparenta agresivitate și încrâncenare pe care destul de mulți dintre susținători le-o reproșează, neoficial, ucrainenilor.
Oficialul a invocat efectele PTSD (Sindromul de stres post-traumatic), o boală specifică celor implicați pentru mult timp în conflicte armate, și a estimat că toată societatea ucraineană suferă de pe urma efectelor acestei afecțiuni.
"Societatea ucraineană este zguduită de război. Oamenii sunt foarte obosiți. Cred că avem, cu toții, un fel de PTSD - nu doar apărătorii noștri, ci toți oamenii din Ucraina.
Citește și: "Râul și ramul" nu mai sunt prieteni cu ucraineanul. Londra a aflat de ce merge greu contraofensiva Kievului
Au fost peste 800 de atacuri cu rachete și alerte de raid aerian la Kiev, de când a început invazia pe scară largă. Deci, cei care nu au părăsit Kievul au îndurat acest număr masiv de amenințări la adresa vieții.
Trăim printre pierderi și moarte. Este îngrozitor. Este o sarcină inumană, foarte împovărătoare. Mintea și simțămintele noastre nu pot procesa complet această experiență. Așa că mintea noastră recurge la simplificări pentru a face față.
Ukrainian society is shaken by war. People are very tired. We all have PTSD of some sort, I think - not just our Defenders but everyone in Ukraine.
— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) August 3, 2023
There have been over 800 missile attacks/air raid alerts on Kyiv since the full-scale invasion began. So those who didn't leave…
De aceea, putem părea sau ne putem comporta într-un mod agresiv, obsesiv, împărțind totul în alb și negru. Suntem adesea foarte categorici, gândim în termeni de etichete, simplificăm.
Și asta ne poate cauza multe probleme.
Dar continuăm să trăim și să luptăm. Trebuie să supraviețuim. Și nu doar să supraviețuim, ci să trăim. Să nu pierdem sensul vieții", a scris Gherașcenko pe contul său X (Twitter).
Ce este și cum se manifestă PTSD
Conform surselor de specialitate, PTSD reprezintă răspunsul cronic al psihicului la un eveniment sau la o situație care pune individul față în față cu ideea de moarte, de pierdere a propriei vieți, chiar dacă amenințarea nu este directă.
Între simptomele PTSD se numără coșmarurile, anxietatea și imposibilitatea pacientului de a-și controla fluxul gândirii.
Manifestările PTSD îi afectează și pe cei din jur: aceștia devin ținta respingerii, agresivității, anxietății și furiei persoanei suferinde, care poate prezenta, adesea, comportamente distructive și autodistructive.
Foto: Clădire din Kiev, avariată în urma atacurilor rusești, 2 august 2023